Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2010. Október 28. 08:30, csütörtök | Helyi
Forrás: gyor.hu

Schmitt Pál győri előadása: "Az egészséges testből önbizalom árad!"

Schmitt Pál győri előadása: "Az egészséges testből önbizalom árad!"

Dr. Schmitt Pál a Magyar Köztársaság elnöke és Borkai Zsolt polgármester – mindketten olimpiai bajnokok – a sport jelentősségéről tartottak előadást a Nyugdíjasok Győri Szabadegyetemén 2010 október 27-én. A rendezvényen az olimpikon

Bár gyermekkorában – amikor még nem jöttek az eredmények – többször is a torna befejezését fontolgatta, ám a család és az edző mindig jobb belátásra térítette. A polgármester kifejtette, a sportnak óriási a nevelő ereje, akaraterő, kitartás, az ellenfél tisztelete – mind-mind a sport által sajátítható el.

Az eseményen a résztvevők felvételről láthatták az 1988-as szöuli aranyérmes gyakorlatot – amelyet a tornász sérülten mutatott be, mégis tíz pontot érdemelt –, és az éremátadást, ahol Borkai Zsolt nyakába éppen Schmitt Pál akasztotta a legfényesebb medált.

A polgármester reagált azokra a találgatásokra is, amely szerint ő a legesélyesebb a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjára (amely éppen dr. Schmitt Pál köztársasági elnökké választása miatt üresedett meg). Mint mondta, ha elvállalja ezt a nemes feladatot, Győrt akkor sem hanyagolja el, mert ez a város, annak fejlesztése, erősítése számára a legfontosabb.

A köztársasági elnök előadásának elején mosolyt csalt az idősek arcára. Rögtönzött közvélemény-kutatása arra irányult, az idősek közül hányan sportoltak már valamit a héten. Mivel a polgármester nem emelte fel a kezét, feddésben részesült. Schmitt Pál arról beszélt, hogy az „ép testben ép lélek” mottó nem csak a fiataloké, időskorban is elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Kifejtette, a sport nem csak a testet acélozza, de a lelket is nemesíti, mert minden dolog fejben dől el.

A köztársasági elnök azt szeretné, ha a gyerekek minél nagyobb számban sportolnának (ma a lakosság 13 százaléka sportol valamit, míg Nyugat-Európában ez a szám 30 százalék körül mozog), megtanuljanak szépen magyarul beszélni, fogalmazni, és a tanulásra is annyi időt fordítsanak, hogy az új generáció kiművelt emberfőkből álljon.

A köztársasági elnök azzal zárta előadását, hogy a fiatalok jellemfejlődésében óriási szerepe van a családnak, és így kiemelkedő feladat hárul az idősekre, a nagymamákra és nagypapákra, akik, ha odafigyelnek az unokákra, jó irányba terelgethetik őket.

A szerdai napon Győrben járt a köztársasági elnök felesége, Makray Katalin is, aki a „Szabadhegyi találkozások” című rendezvénysorozat keretein belül Simon Róbert Balázs alpolgármesterrel beszélgetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.

2024. Április 30. 08:13, kedd | Helyi

Felavatták Halbritter Mátyás emlékművét

Emlékművet állítottak a Győri Keksz- és Ostyagyár volt igazgatója tiszteletére.