Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Szeptember 01. 15:10, csütörtök | Életmód
Forrás: V- Origo, Fotó: Mudra László - Origo

Sokat elárul valaki személyiségéről, hogy milyen mobilt választ

Sokat elárul valaki személyiségéről, hogy milyen mobilt választ

Egy brit doktorandusz több érdekes személyiségbeli különbséget fedezett fel az androidos mobilokat és az iPhone-t választó felhasználók között.

Heather Shaw, a Lincoln Egyetem Pszichológiai Iskolájának doktorandusza két kutatást végzett munkatársaival, amelyben az iPhone-t és az androidos okostelefonokat (pl. Samsung Galaxy, Nexus márkák) használók személyiségét hasonlította össze. Az eredményeket a brit pszichológiai társaság éves konferenciáján mutatja be szeptember 1-jén Cardiffban.

Fele sem igaz annak, amit a két tábor híveiről feltételeznek

Az első tanulmányban arra kértek 240 résztvevőt, hogy töltsenek ki egy kérdőívet arról, hogy milyen tulajdonságokat társítanak az egyes okostelefon-típusok használóihoz.

A második tanulmányban összevetették ezeket a sztereotípiákat 530 androidos telefont és iPhone-t használó ember tényleges személyiségvonásaival.

Az első tanulmány eredményei azt mutatták, hogy

- az androidos okostelefont használókról nagyobb őszinteséget és szerénységet tételeznek fel,

- kellemesebb és nyitottabb személyiségeknek, de kevésbé extrovertáltaknak vélik őket, mint az iPhone-t használókat.

Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

A második tanulmányból kiderült, hogy a személyiségbeli sztereotípiák zöme nem állja meg a helyét a valóságban, csupán az őszinteség és a szerénység fordult elő nagyobb arányban az Android-használóknál.

Az iPhone státuszszimbólum.

A kutatók azonban kimutatták, hogy a nők kétszer nagyobb valószínűséggel birtokolnak iPhone-t, mint egy androidos telefont.

Amikor a „hasonlóság elkerülése” jellemzőjét vizsgálták, ami azt írja le, mennyire szeretnek az emberek ugyanolyan terméket birtokolni, mint mások, az Androidot használók jobban kerülték a hasonlóságot, mint az iPhone-t használók.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Végül az iPhone-t használók inkább gondolták azt, hogy fontosabb egy magas státuszú telefont birtokolniuk, mint az Androidot használók.

Ez a tanulmány új bepillantást nyújt a különböző típusú okostelefont használó emberek személyiségbeli eltéréseibe– magyarázta Shaw. – Az okostelefon-választás a legalapvetőbb szintje az okostelefonos személyiségelemzésnek, de még ez is sokat elárul számunkra a felhasználóról.

Az alkalmazások még többet elárulhatnak.

Shaw elmondta továbbá, hogy azt is tervezik megvizsgálni, milyen kapcsolat áll fenn a felhasználók személyiségjegyei és az általuk letöltött alkalmazások között.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az okostelefonok a felhasználók digitális miniváltozatává válnak, emiatt sokan nem szeretjük, ha mások is használják a mobilunkat, mert sokat elárul rólunk” – tette hozzá Shaw.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.