Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Stop az offshore cégeknek

Stop az offshore cégeknek

Gőzerővel folyik a nyertes pályázatok átvilágítása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél annak érdekében, hogy kiszűrjék az offshore, illetve titkos tulajdonosi hátterű cégeket az uniós támogatású programokból - írja a Magyar Nemzet.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta, hogy a nyertes cégek vezetőinek büntetőjogi felelősségük tudatában ki kellett jelenteniük, hogy ismerik az új átláthatósági követelményeket, és ennek minden szempontból megfelelnek.Ha ezek után kiderül, hogy átláthatatlan tulajdonosi hátterű vállalat kapott közpénzt vagy nyert el közbeszerzést, akkor a hatóságok azonnal felbonthatják a szerződését, visszakövetelhetik a támogatást, illetve büntetőjogi értelemben is felelősségre vonhatják a cégvezetőt. Az ellenőrzést bonyolítja, hogy EU-n kívüli cég-nyilvántartásokban kell kutatni.

Csepreghy Nándor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a köznyelvben szereplő és a jog szerint nevesített offshore kategória nem egyezik. Míg az első esetben átláthatatlan tulajdonosi szerkezetet értenek alatta, addig jogi értelemben olyan társaság számít offshore-nak, amely tulajdonosai csak a kedvező adózási szabályozás miatt egy olyan országban jelentik be a céget, ahol az nem végez valós tevékenységet. – Mi az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégek ellen küzdünk, legyenek azok magyar vagy külföldi tulajdonban – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország