Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 11. 15:00, hétfő | PR
Forrás: PR - Speedfit

Súlyzós edzés szabályai!

Súlyzós edzés szabályai!

Az életben bármilyen tevékenység megfelelő elvégzéséhez szabályra, illetve protokoll betartására van szükség.
Ez alól nem kivétel a súlyzós edzés sem. Fejlődésünk érdekében néhány alapszabályt érdemes betartani, hogy a

Súlyzós edzés szabályai!

Az életben bármilyen tevékenység megfelelő elvégzéséhez szabályra, illetve protokoll betartására van szükség.
Ez alól nem kivétel a súlyzós edzés sem. Fejlődésünk érdekében néhány alapszabályt érdemes betartani, hogy a teremben való idő eltöltése mellett eredményeket is érjünk el!

Első és legfontosabb a bemelegítés, mely szervezetünk felkészítése egy várható terhelésre. Valaki akár 20 -30 percet is szentel a bemelegítésre, de vannak olyanok, akiknek 5 perc is elég ahhoz, hogy elérjék az „üzemi hőfokot”.A lényeg: hogy soha ne hagyd ki! A bemelegítés folyamatos kihagyása sérülést vonhat maga után előbb, vagy utóbb.
A gyakorlatokat mindig helyesen kell kivitelezni! Itt azért nem fontos képeskönyvbe illő gyakorlat bemutatása, de több izmot igénybe vevő gyakorlatoknál (pl. guggolás,felhúzás) nem árt ismerni a szabályokat. Rövid, vagy hosszú távú, helytelen végrehajtás mindig sérülésveszélyes.
Legyen tervszerű az edzésed! Mindig tudd, milyen gyakorlatokat akarsz végrehajtani adott edzésnapon. Légy fokozatos és következetes mindig az edzésen. A következetesség a legfontosabb a súlyzós edzés során, melyben ha hétről hétre egy előre felállított protokoll alapján edzel, akkor idővel egyre izmosabb és erősebb leszel. Eredményt csak folyamatos edzéssel és kitartással érhetsz el, mely azt jelenti, hogy minden edzésen oda kell tenni magad!
Ha bizonyos izomcsoportokra nem fordítasz kellő figyelmet, nem fog fejlődni! Fontos, hogy programod összeállításánál bizonyosodj meg róla, hogy olyan gyakorlatokat válogass össze, melyek segítségével tested összes izomcsoportjának megfelelő terhelést tudsz adni!
A súlyzós edzés legfontosabb eleme a progresszív (folyamatosan növekvő) terhelés. Ha nem tapasztalsz erőnövekedést egy edzésprogram végzése során, akkor tuti, hogy változtatnod kell valamin, mert így számottevő izomtömeg-növekedést sem várhatsz. Nem feltétlenül kell ennek edzésről-edzésre történnie, de az idő múlásával azt kell látnod edzésnaplódban, hogy folyamatosan növekednek a használt súlyok vagy az ismétlésszámok. Ideális esetben erőszintednek folyamatosan nőnie kell a guggolás és felhúzás valamelyik variációjában, valamint egy felsőtest nyomó és egy felsőtest húzó gyakorlatban.
A világ legjobb edzésprogramja sem fog működni megfelelő étkezés nélkül! Elegendő mennyiségű kalóriát kell bevinned, ezen belül a makronutriensek (fehérje, szénhidrát, zsír) arányát pedig a saját céljaidhoz és testfelépítésedhez, adottságaidhoz kell igazítanod.
Fontosnak tartom megemlíteni a pihenést és stresszmentességet, ami - valljuk be - nem egyszerűen kivitelezhető a mai rohanó, feszített tempójú világunkban. Az eredmények elérése érdekében tartsuk szem előtt a fent említett szabályokat.


Nagy
Richárd- Személyi edző

Fotó: www.laposafoto.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.