Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 26. 11:35, kedd | Belföld

SZÉP-kártyával többet fizetünk szállásért

SZÉP-kártyával többet fizetünk szállásért

A SZÉP-kártyával fizető vendégek hamarabb és hosszabb időre foglalnak, éjszakánként többet fizetnek, viszont tipikusan kisebb létszámmal utaznak – derült ki a szallaskeres.hu elemzéséből.

Az elemzés az elmúlt 11 hónap anonimizált foglalási adatai alapján készült.

"SZÉP-kártyás fizetés évek óta töretlen népszerűségnek örvend a belföldi szállást foglalók között. Eddig azonban nem készült olyan elemzés, amely specifikusan az ilyen szállásfoglalások jellemzőit vizsgálja az összes többi foglalással összevetve" – nyilatkozta Leskó Dániel a SzállásKérés.hu Kft. ügyvezetője.

A SZÉP-kártyával fizetett szállásfoglalások aránya egész évben egyenletesen 21% az összes foglalás között. Ugyanakkor, ha a foglalásokat a tervezett érkezés helyett a foglalás rögzítésének napja alapján csoportosítjuk, azt látjuk, hogy az év első 5 hónapjában a SZÉP-kártyás foglalások felülreprezentáltak (az összes foglalás 25-30%-át teszik ki), míg a nyári időszakban alulreprezentáltak (mindössze 15%), majd szeptembertől év végéig hozzák az éves átlagot.

Mind a teljes szállásköltség, mind az egy főre és éjszakára visszaosztott költség magasabb a SZÉP-kártyás foglalások esetében. Egy SZÉP-kártyával fizető vendég átlagosan 6930 Ft-ot fizet egy éjszakáért, míg egy SZÉP-kártyát nem használó vendég csak 6050 Ft-ot, azaz 15%-kal kevesebbet.
Plusz keresletet generál

A leggyakoribak a kétéjszakás foglalások – fizetési formától függetlenül -, ugyanakkor a SZÉP-kártyás foglalások aránya 3–7 éj időtartam esetén felülreprezentált, 6 éj esetén eléri a 27%-ot is. A legtöbb foglalást az érkezéshez képest egy héten belül kerül regisztrálják, de itt a SZÉP-kártya erősen alulreprezentált, mindössze 15%-ot tesz ki, míg például 5 hónapos előrefoglalások esetén már 36%-os az arányuk.

Talán meglepő, de a SZÉP-kártyás foglalások esetében a gyerek nélküli foglalások átlagos vendégszáma 30%-kal alacsonyabb, míg a gyerekkel érkező vendégek esetén a gyerekek létszáma 11%-kal alacsonyabb az egyéb fizetési módokat használó foglalásokhoz viszonyítva.

Ezen eredmények arra is rávilágítanak, hogy a SZÉP-kártya, mint belső keresletet ösztönző eszköz működik, hiszen az ilyen foglalások jól kimutatható részénél nemcsak a fizetési mód megváltozását jelenti, hanem ténylegesen olyan utazásokat, amelyek ezen cafetéria rendszer nélkül nem vagy nem ilyen formában, összegben valósultak volna meg. Pontosan ezek a piacra újonnan bekerülő foglalások azok, amelyek a korábban említett eltéréseket okozzák a SZÉP-kártyás, valamint az egyéb fizetési módot használó foglalások jellemzői között – áll a cég közleményében.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - AFP/Photononstop

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.