Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szülőket is tanítanának a tudatos nethasználatra

Szülőket is tanítanának a tudatos nethasználatra

A gyerekek után áprilisban szülőkhöz és pedagógusokhoz látogat el „Az internet nem felejt” csapata.

A diákok oktatása ugyanis nem elegendő, a felnőtteknek is tisztában kell lenniük az internet veszélyeivel – mondta el rádiónkban Balatoni Monika, a KIM államtitkára. A munka ezzel nem ért véget, további cél, hogy a németekkel együttműködve elérjék: az Európai Unió is szigorítsa, egységesítse az adatvédelmi szabályozást.

Az államtitkár összegzésében elhangzott, 2012-ben és 2013 végén egy-egy törvénycsomagot fogadott el az országgyűlés a gyermekek védelmében, a második gyerekbarát törvényünk három konkrét pillérre épült. Egyrészt zéró toleranciát hirdetett a kiskorúak ellen elkövetett sérelmekkel szemben, a megelőző pártfogás pedig a prevenció területén jelent nagy előrelépést – véli Balatoni Monika. Hozzátette, „ez azért fontos, mert senki nem születik bűnelkövetőnek, ezért szükséges megvizsgálni azt a hátteret, ami a bűncselekmény elkövetéséhez vezethetett.” A harmadik pillér pedig a gyermekbarát internet.

Balatoni Monika nemrég gyermekjogi és adatvédelmi kérdésekben folytatott megbeszéléseket Genfben. Mint elmondta, a látogatás célja kettős volt: „egyrészt egy globális gondolkodását szerettünk volna elindítani az európai gyermekjogi bizottsággal, a WHO-val és az UNICEF genfi szervezetével, másik cél pedig egy bilaterális együttműködésről való egyeztetés volt a németekkel”.

Hogy miért éppen Németország? A társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a német adatvédelem szigora áll a legközelebb a magyarországihoz. „A németekkel közös célunk, hogy meggyőzzük az EU tagállamait egy egységes szabályozás szükségességéről, úgy hogy ez ne a szigorúbb szabályok enyhítését vonja magával, hanem fordítva, a többi tagállam szigorítsa az adatvédelmi kérdések szabályozását.” Hozzátette ugyanakkor, hogy nem lehet mindent a szabályozástól várni, meg kell találni a megfelelő arányokat, hiszen nem kérdés, hogy az internethasználathoz mindenkinek joga van.

Az internethasználat veszélyeire hívja fel a figyelmet a január óta zajló „Az internet nem felejt” című előadássorozat. „Az eredetileg megcélzott 30 középiskola létszáma már nőtt, mert az előadás híre gyorsan elterjedt, így még többen jelentkeztek rá” - mondta az államtitkár. Többször felmerült ugyanakkor a pedagógusok, szülők ismereteinek hiányossága is. Épp ezért, a felnőttek tudatos internethasználatát célozza meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy új programja, amellyel áprilisban mind a 19 megye kormányhivatalába és Budapestre is ellátogat „Az internet nem felejt” csapata. Az esemény mindenhol ingyenes, regisztrációhoz nem kötött, az érdeklődők a kormányhivataloktól tudhatnak meg részleteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során