Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Június 06. 13:53, szerda | Helyi

Tegyünk egy kört az Egészséges Útvonalon Győrben

Tegyünk egy kört az Egészséges Útvonalon Győrben

Kedden tartott terepbejárást a belvárosban, a PREHEALTH – PROMOTING EDUCATION AND JOBS TO ENHANCE THE USE OF URBAN BLUE AND GREEN INFRASTRUCTURE FOR HEALTH AND FITNESS” projekt akciócsoportja, Győrben.

A projektről kérdeztem Honvári Patríciát, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály, tudományos segédmunkatársát.

Milyen céllal jött létre a „PreHealth – Promoting Education and Jobs to Enhance the Use of Urban Blue and Green Instrastructure for Health and Fitness?
A projektet és a kutatás kiindulási pontját az adta, hogy a mai modern városi életformánk, bár kétségkívül hozzájárul a gazdasági és társadalmi fejélődéshez, negatívan hathat egészségünkre és jóllétünkre. A városi lakosok általában kevésbé aktívak, és nem használják ki azokat a rekreációs lehetőségeket, melyeket a városi közterületek és zöldterületek nyújthatnak. A PreHealth projekt éppen ezért helyezi a hangsúlyt a városi közterületekre (elsősorban a zöld és kék infrastruktúrára), célja, hogy megvizsgálja és tudatosítsa az aktív köztérhasználat és az egészég közötti pozitív kapcsolatot.

Kiket szeretnétek megszólítani az "Egészség Útvonallal" ?
A most kialakuló Egészség Útvonal tulajdonképpen egy kampány része. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a város területén található kiválasztott közterületeket és parkokat összekötjük egy útvonallal, amely helyet ad majd az egészséges életmód elterjesztésének és ösztönzésének. Jelenleg, az egyeztetéseket követően több útvonal-vázlat is rendelkezésünkre áll, és célunk, hogy minél több helyi lakost megszólítsunk majd ezzel. Az Egészség Útvonal elsősorban a helyi lakosságot szolgálja majd, őket ösztönzi a fizikai aktivitásra és a tartalmasabb szabadidő-eltöltésére, de természetesen az idelátogató turistáknak is számos információval szolgálhat majd.

Mikorra várható ennek elkészülése?
Jelenleg, az egyeztetéseket követően több vázlatot is elkészítettünk az Egészség Útvonal elhelyezkedésére. Koncepciónk értelmében gondolkozunk egy Adyvárosi, egy Nádorvárosi, és egy Belvárosi útvonalban is. A kiválasztott útvonalon szükség lehet bizonyos fejlesztésekre, korszerűsítésekre is, melyeket igyekeztünk felmérni és összesíteni. A fejlesztések olyan tényezőkre vonatkozhatnak, amelyek alkalmassá/alkalmasabbá teszik a városi zöldterületeket az egészségmegőrzésre. Az Egészség Útvonal meghatározásához nemcsak üléstermi találkozókat, hanem „gyalogtúrákat”, terepbejárásokat is terveztünk, melyek során a kiválasztott zöldterületeket és azok összeköttetéseit jártuk végig, felmérve, hogy vajon a kiválasztott terület alkalmas-e egy városi kampány megszervezéséhez. Az Egészég Útvonal koncepciója készen van, most és ősszel azon dolgozunk majd, hogy megfelelő és izgalmas tartalommal töltsük fel az egyes helyszíneket.


Milyen formában tájékoztatjátok erről majd az embereket?
Fontos tudni, hogy a kampányra és a társadalmasításra nagy hangsúlyt fogunk fektetni, hiszen akkor lehet eredményes egy egészségmegőrzésre buzdító projekt, ha az emberek értesülnek róla. A projekten belül számos olyan eseményt tervezünk és szervezünk, amely reményeink szerint megismerteti az embereket a projekt ötletével és céljaival. Szeptemberben indítunk egy informális találkozó-sorozatot, ahová helyi lakosokat (elsősorban egyetemi hallgatókat és nyugdíjasokat) invitálunk, hogy saját ötleteikkel gazdagítsák az Egészség Útvonal koncepcióját. Az útvonal egyes pontjain különféle játékokat fogunk megvalósítani, melynek segítségével játszva sportolhat, mozoghat bárki, aki arra jár. Segítségül hívjuk majd a modern infokommunikációs technológiákat, készítünk egy játékos applikációt, hely-alapú játékot is, mely minket, győrieket köztéri sportolásra buzdít majd.

Kik vesznek részt a projekt megvalósításában?
A nemzetközi projektben Magyarországról Győr Megyei Jogú Város és a Széchenyi István Egyetem vesz részt a megvalósításban, további partnerek a Darmstadti Egyetem, mint vezető partner, Darmstadt városa, az Utrechti Egyetem és Brabant tartomány, valamint a PRISMA Fejlesztési Központ és Athén városa.
Győrben kezdeményeztük egy Akciócsoport létrehozását, melynek tagjai a helyi urbanisztikai, tudományos és civil élet képviselőiből állnak. A megvalósításban a városi és egyetemi munkatársak mellett helyi szinten aktív szerepet vállal a Terasz Csoport Egyesület; Csobayné Pintér Éva - a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményséták csapata, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Turizmus Tanszék- Mesteroktató; Szörényiné Dr. Kukorelli Irén, egyetemi tanár, projektvezető; a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi; valamint Apáczai Csere János Kara; a Keret Egyesület; a Pannon Nyugdíjas Egyesület és a Győr-Szol Zrt. is. Az ő rálátásukra és tapasztalatukra támaszkodhatunk, hogy valóban élhető és fizikai aktivitásra ösztönző zöldterületeket alakítsunk ki városunk területén.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.