Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Október 10. 07:55, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Természetvédelmi zónák veszélyben? Féltik Győrnél a Natura 2000 területet

Természetvédelmi zónák veszélyben? Féltik Győrnél a Natura 2000 területet

Azonnal meg kell kezdeni annak felmérését, hogy a kolontári zagytározóból kijutott lúgos kémhatású folyadék milyen károkat okozott az érintett vizes élőhelyeken - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Bár

A természetvédelmi szervezet szerint külön figyelmet érdemel a Szigetköz, amely kiemelt madárvédelmi terület. Bár szerencsére a madarak nagy része már elvonult, a kétéltűek és a vízhez kötődő gerincesek állománya súlyos veszteséget szenvedhetett.

A legtöbb halfaj pH 9 alatti tartományban képes életben maradni, de például a Natura 2000 jelölőfajok között érzékenyebb, szűkebb tűrésűek is találhatók. A lúg hatása az élővilágra a Marcal halpusztulásán látszódott leginkább. A folyó, illetve az érintett kisebb vízfolyások ökológiai szempontból teljesen kihaltak. A károk felmérését követően fontos lesz végiggondolni azokat a lépéseket, amelyek a korábbi ökoszisztéma visszaállásához szükségesek. Az élőhely rekonstrukciók, a fajok visszatelepedését elősegítő akcióprogramok, illetve a nem őshonos és "özönfajok" visszaszorítása mind fontos elemei annak a munkának, amely a következő években várnak a természetvédőkre. Ez az ökológiai katasztrófa arra a szomorú tényre is felhívja a figyelmet, hogy a természeti, biológiai erőforrások árát a hiányukban, illetve a helyreállításuk költsége alapján tudjuk jelenleg értékelni és ezen változtatni szükséges.

A lúgos kémhatás mérséklése mellett fontos figyelmet fordítani arra is, hogy a már semlegesített szennyezőanyagokban ne mobilizálják a jelenleg kötött, kiülepedett formában található ionokat. A kármentesítés során arra is ügyelni kell, hogy a zagyban lévő fémionok, amelyek a - hírek szerint - csak kis mértékben mozdultak el a folyómeder mélyebb rétegei felé, ne terjedhessenek szét. Sajnos csak bízhatunk abban, hogy a Duna kellő mértékben képes lesz hígítani a szennyezést és ezzel elkerülhetők a további fajpusztulások. A talajra, vízfolyások medrébe ülepedett zagy hosszú távú hatása ismeretlen, különösen, hogy az összetételéről nincs pontos információnk, ezért a visszamaradó szennyeződések levezetését megfelelő elemzéseknek kell megelőzniük. A jövőben, hogy természeti értékeinket és a biológiai sokféleséget megőrizzük nagyon fontos tudásszintünk növelése és a nyilvánosság tájékoztatása - közölte a MME.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.