Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Július 27. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Több középiskolás telepedne le külföldön, mint egyetemista

Több középiskolás telepedne le külföldön, mint egyetemista

Fontosnak tartják a nyelvtudást, így a jövőben nyelveket beszélő embereknek írták le magukat a középiskolások és az egyetemisták - számolt be a Magyarország 2025 című akadémiai kutatásról a nol.hu. A diákok és hallgatók jövőjét

A Magyarország 2025 című akadémiai kutatás a középiskolásokat és az egyetemistákat kérdezte meg arról, hogy miként gondolkodnak a jövőjükről, illetve hogyan képzelik el magukat tizenöt év múlva. Az akadémiai kutatásai készítői ugyanis úgy vélik, hogy fontos egy ilyen felmérés, hiszen nem mindegy, miként látják jövőjüket a 2025-ben meghatározó pozíciókba kerülő most válaszoló fiatalok.

A megkérdezett középiskolások zöme nagyon fontosnak tartotta a nyelvtanulást, többségben a német mellett az angolt favorizálták. A tanulók nagy számban jelentették ki, hogy biztos angol nyelvtudásukat egy-két európai nyelvvel egészítenék ki, viszont a Magyarországgal szomszédos országok nyelvét senki sem említette közte. Érdekes eredmény, hogy a középiskolások 39 százaléka csak Magyarországon szeretne élni a jövőben. Míg pedig a válaszolók 31 százaléka még nem döntötte el, hol szeretne élni évekkel később, addig 30 százalékuk inkább külföldön telepedne le. Utóbbiak kétharmada maradna az unión belül, hatoduk pedig EU-n kívüli életet képzelt el magának 2025-re. Ugyanerre a kérdésre az egyetemisták 61 százaléka felelte azt, hogy Magyarországon szeretne élni, és kevesebb, csak 19 százalékuk tervezi, hogy külföldre vándorolna.

A Nováky Erzsébet vezette kutatásból kiderül az is, hogy a fiatalok számára fontos a környezetvédelem és a családalapítás is. A diákok és a hallgatók nem szükséges rosszként, hanem életstílusként tekintenek a környezetvédelmi intézkedésekre. A családalapítás kérdésére pedig a középiskolások 79 százaléka felelte, hogy szeretne családot, 18 százalék volt bizonytalan a kérdést illetően, és csak három százalékuk utasította el a családalapítás gondolatát. Míg a legtöbben két gyermekkel számolnak, addig a három gyermek vállalásának gondolata is népszerű volt.

A felmérés érintette a fiatalok politikával kapcsolatos elképzeléseit is, miszerint a diákok és hallgatók határozottan hiszik, hogy kialakul majd a fizetős egészségügyi rendszer, valamint új pártok alakulnak majd. Valószínűleg tartják, hogy megnő a külföldiek száma, de azt is, hogy a hazai lélekszám nyolcmillió körül lesz 2025-re, és a nyugdíjasok ellátása nagy problémát okoz majd.

Forrás: nol.hu

(www.edupress.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.