Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Február 16. 09:15, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több, mint 530 milliós uniós támogatás az innovációs központoknak

Több, mint 530 milliós uniós támogatás az innovációs központoknak

Győrött, a Nyugat -Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által szervezett konferencián bemutatták annak a FIDIBE néven ismert projektnek az eredményeit, mely az innovációs, technológiai és ipari parkok fejlesztését hivatott szolgálni Dél- Ke

A FIDIBE elnevezésű innovációs projekt, 3 év alatt történő megvalósításában 7 ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Románia, Görögország és Horvátország) 9 szervezete vesz részt. A mai napon a projekt eddigi eredményeit és sikereit, jövőben céljait és a további lehetőségeket ismertették a projekt szakemberei a Győri Kereskedelmi és Iparkamarában megrendezett konferencián.

A - nemzeti, regionális vagy szervezeti - határokon átívelő együttműködés és tapasztalatcsere hatékony módja az új ötletek, az innovatív megközelítésmódok és az új ismeretek elérésének. A transznacionális együttműködési programok lényege, hogy egy adott szempontból, egy területi egységként értelmezhető, több országból álló területek közösen keressenek megoldásokat a térséget érintő problémákra- ezzel a mondattal nyitotta meg köszöntőjét a Nyugat- Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója Illés Károly. A vezérigazgató elmondta, hogy a 2009-ben útjára indított FIDIBE projekt a térség vállalkozásainak fejlesztését, támogatását szolgálja. Az elmúlt másfél évben elért sikerek mellett is további céljuk, hogy megteremtsék azokat a keretfeltételeket, amelyek támogatják az innovatív vállalkozásokat, ezzel elősegítve a térség gazdasági fejlődését.

A projektnek köszönhetően, az elmúlt időszakban, számos nemzeti és regionális kezdeményezés jött létre a délkelet-európai térségben, melyek biztosították a tudáscserét az ipari parkok között és a legjobb gyakorlatok bemutatását. Emellett több tanulmány is készült, mely felmérte a térség gyengeségeit és erősségeit.

A projekt megvalósítása során készült tanulmányok feltárták, hogy a régió fő erősségei közé tartozik a térség földrajzi helyzete, a humán erőforrások minősége (az iskolázottság és képzettségi mutatók szerint), a magas gazdasági aktivitási rátája, és ezzel együtt, alacsony a munkanélküliség szintje. A tanulmányokból kiderült, hogy a Központi régió után a Nyugat-dunántúli régióban a legmagasabb az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) mutatója. Ma már elmondható, hogy a régió összetett és több lábon álló gazdasági szerkezettel rendelkezik.

A Nyugat-Dunántúl fő gyengeségei többek között pedig a negatív természetes népességnövekedési ráta, és a kutatás fejlesztési kapacitások alacsony szintje. A régió belső közlekedési kapcsolatai viszonylag fejletlenek. A relatív gazdasági fejlettség és alacsony munkanélküliség ellenére alacsony az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete. Az erősségek és gyengeségek tükrében, a legfőbb célkitűzést az innovációs-, technológiai-, és ipari parkok, valamint inkubátorházak és kutató-fejlesztő központok - egyszóval üzleti parkok fejlesztésében látták. A projekt befejezése után az összegyűjtött, a gyakorlatban is jól használható tapasztalatok, információk elérhetőek lesznek a Délkelet-Európai térség és az Európai Unió régiói, vállalkozásai, ipari-, innovációs parkjai számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.