Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 29. 13:17, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Új tetoválásokat fedeztek fel Ötzi, a gleccsermúmia bőrén

Új tetoválásokat fedeztek fel Ötzi, a gleccsermúmia bőrén

Új, eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel Ötzi, az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.

Az új tetoválásokat szabad szemmel nagyon nehéz észrevenni, mivel a férfi bőre rengeteget sötétedett az idők folyamán. Az új technológiával a bőr mélyebb rétegeiben is jól azonosíthatók a tetoválás nyomai - ismertette a ScienceDaily tudományos portál.
Az Ötzit megtaláló turisták már a felfedezés napján, 1991. szeptember 19-én megpillantották a bőrén viselt rajzokat, azóta számos kutatás vizsgálta és katalogizálta azokat. Most Marco Samadelli, az intézet kutatója saját fejlesztésű eljárásával térképezte fel Ötzi bőrének összes ábráját, amelyeket a világ legrégebbi, dokumentált tetoválásai között tartanak számon.
Samadelli különböző szögekből, multispektrális - a spektrum különböző, az ultraibolyától az infravörösig terjedő tartományaiból adatokat rögzítő - eljárással fotózta le a múmiát. Így a bőr mély rétegeiben is nagy pontossággal megmutatkoztak a tetoválások.
A felfedezett 61 jel 0,7-4 centiméteres vonalakból állnak, többnyire kettes, hármas és négyes, párhuzamos csoportokba rendezve, két kereszt is található köztük.
A mellkas bal alsó részének eddig ismeretlen tetoválásai azért meglepőek, mert a többi vonalat nagyrészt a háta alsó részén és a lábszárán találták. A jelek elhelyezkedéséből egyes kutatók azt gyanították, valamilyen gyógykezelésre utalnak, amellyel az ízületek fájdalmát akarták enyhíteni.
A felfedezéssel most feléledt a történelem előtti idők tetoválásairól szóló vita arról, vajon terápiás, szimbolikus vagy vallási jelentősége volt a vonalaknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;