Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Szeptember 22. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Arrabona Városvédő Egyesület

Újra muzsikál a bástya

Újra muzsikál a bástya

Az Arrabona Városvédő Egyesület immár a hagyományoknak megfelelően ismét művészeti napot tart a győri, Teleki utcai bástya kazamatáiban, 2010. szeptember 25-én, szombaton délelőtt 10.00-tól 22.00 óráig. A bemutató nap kapcsolódik a K

A műsorban fellépnek:

Pannon Kvartett, Arrabona Ensamble, Grácia Művészeti Intézet színjátszó csoport, Szigetközi Csutora Hagyományőrző Néptánc Együttes, Kátai Zoltán énekmondó, Hangraforgó Együttes, Csikós Éva és Csikós Dániel
A műsorszámok között Szabó Gyula hagyományőrző építész tart tárlatvezetést a győri reneszánsz erődről és épített örökségünkről. Emellett vetítésre kerül a reneszánsz emlékeink rövidfilm a Dunakapu térről.
Vendégeinket nagy tisztelettel várjuk és szívesen invitáljuk egy-egy szelet zsíros kenyérre, egy-egy pohár borra, vagy üdítőre.

A műsort támogatják:

Szabó Jenő ök. képviselő
Lakó Csaba vállalkozó
Rend-Véd Magyarország KFT
Kaszárda Szóda BT
Pápai Pékség
Terd-Papír KFT
Győr Városi Sportigazgatóság
Xantus János Vadaspark

Bástya rendezvény programok:

2010. szeptember 25.

10-11 Bemutatkozik az Arrabona Városvédő Egyesület, terveink és tetteink
11-12 Csiki Duó versek dalok
12-13 Az aktív városvédelem Szabó Gyula gondolatai
13-14 Road Stone együttes
14-15 Grácia Művészeti Stúdió előadása
15-16 Szigetközi Csutora Hagyományőrző Néptánc Együttes műsora
16-17 Pannon Kvartett Együttes fellépése
17-18 Arrabona Ensamble Együttes fellépése
18-19 Hangraforgó Együttes énekelt versek előadása
19-20 Kátai Zoltán énekmondó műsora
20-21 Csiki Duó
21-22 Kátai Zoltán énekmondó

Az Arrabona Városvédő Egyesület, saját költségén a Győr, Teleki út 6940/13 HRSZ számú ingatlanon lévő úgynevezett füles bástya és kötőgát tönkrement, illetve megrongált falkorona szakaszait, a falazat hiányosságait, a bástyatető pihenőpadját és egyéb károkat, valamint a dísz kandelábert helyreállította, az ellopottat pótolta a falazatot pedig megtisztította a graffitiktől. Győr Megyei Jogú Város tulajdonosi hozzájárulását, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal beleegyezését megkaptuk a munkálatok befejezésének időpontja 2009.06.02. volt.

A Teleki utcai kazamata:

Győr vára Európa legnagyobb reneszánsz erődje volt, kora legkorszerűbb építészeti technológiájával készült, bevehetetlen erősség hírében állt. Az erődöt az 1540-es évek közepén kezdték el építeni, de külső védőművei csak az 1660-as évek végén készültek el. Méretére jellemző, hogy az akkori teljes várost, mai történelmi belváros magában foglalta. Ha mindezt mai viszonylatban nézzük, akkor nyugat-kelet irányban: a Rába parttól az Újvilág utcáig, észak-dél irányban a Mosoni-Dunától a Nemzeti Színház közepéig ért, és a külső védőműveit még nem is vettük figyelembe.
A reneszánsz erődöt nemzetközi pénzügyi segítséggel, olasz hadmérnökök tervezése és vezetése mellett hozták létre, több mint egy millió égetett téglából, melyhez az agyagot Szigetben bányászták és a téglákat is ott égették.
Az erődnek, mely a dunántúli főkapitányság székhelye is volt, közvetlen szerepe Bécs, ezzel együtt a császári birodalom védelme volt, így kaphatta q „nyugat kapuja" illetve „Európa várainak kulcsa" jelzőket.
A várat hét és fél fülesbástya (szögleterőd) védte, melyek az úgynevezett „új olasz bástya" rendszerben fogantak. A szögleterődöket kötőgátak ( várfalak) fűzték egybe, ezeken három kapu nyílt, név szerint a Bécsi kapu, a Fehérvári kapu és a Vízi vagy Duna kapu. A szögleterődök a reneszánsz kor hadászati elvei alapján önálló védelemre voltak kiképezve, a bástya-fülekben kialakított akár többszintes ágyúállásokhoz általában kaszárnya terem, lőszer és lőpor raktár, élelmiszer raktár, esetenként kórház terem kacsolódott. Ennek egyes elemeit láthatjuk a részben helyreállított, napjainkban is bemutatható Teleki utcai „Magyar" bástya kazamatáiban. A bástyák föld alatti erődített részei a haditechnika fejlődése következtében pusztító erejűvé fokozható ostromtűz miatt szekérrel is járható föld alatti alagutakkal voltak összekötve. Ez biztosította, hogy a védelem az embereit, a hadianyagot, valamint a kiegészítő felszerelést gyorsan át tudta csoportosítani az erődön belül.
A győri várat újkori története során kétszer birtokolta ellenség egyszer 1594 és 1598. között a törökök, egyszer 1809-ben a franciák. Ez utóbbi lett a győri erőd veszte, ugyanis Napóleon parancsára védőműveinek egy részét lerombolták.
A várat- hadászati jelentősége immár nem lévén- 1821-ben kezdték el bontani, a hosszas folyamat 1896-ban ért véget a Fehérvári kapu és a föléje emelt Tűztorony elbontásával. Valójában azonban az utolsó aktus a Duna bástya még meglévő kazamatáinak, bástyaudvarának és ágyúdombjának elbontása volt, melynek munkálatai 1939-ben fejeződtek be, így született a Dunakapu tér.
Sajnos Európa legnagyobb reneszánsz erődjéből ma kevés bemutatható elem maradt, és ezen kevesek mindegyike nem is látogatható. Ritka alkalom tehát a Magyar bástya megmaradt kazamatáinak megtekintése, mivel élve betekintést nyerhetünk egy valódi reneszánsz erőd titkaiba.

Győr, 2010. szeptember 21.

Széchenyi István
Arrabona Városvédő Egyesület Elnöke


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.