Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Április 21. 14:13, péntek | Életmód

Ünnepeljük a gyerekekkel a Könyv Világnapját!

Ünnepeljük a gyerekekkel a Könyv Világnapját!

A könyvek minden életkori szakaszban fontos szereplői a gyerekek fejlődésének: a csecsemők segítségükkel tanulják a hangokat, szavakat, a nagyobbak innen

tanulhatnak írni-olvasni, a kamaszkorban pedig fontos segítséget nyújthatnak az önállósághoz vezető út megtalálásában. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok az április 23-i Könyv Világnapja Alkalmából gyűjtötte össze, miért fontos könyvet adni a gyermekek kezébe az egyes életkori szakaszokban.

1. Babakorban kell elkezdeni!

Azt gondolhatnánk, a gyermekek életében elsőként a beszéd kialakulásakor fontosak a könyvek, pedig már csecsemőkorban érdemes bevetni a betűk és a színes formák varázserejét. A babákat ugyanis megnyugtatja a meseolvasás, még akkor is, ha a szöveget nem értik. A mesekönyv azonban nemcsak nyugtat, jelentős szerepe van a tanulásban, fejlődésben is: a gyerekek az alapvető formákat, színeket a könyvekből is megismerhetik, megtanulhatják. Az első könyvek rendkívül fontosak a beszéd kialakulása előtti években, hiszen a gyerekek a szülőt utánozva ekkor próbálgatják az első szavak kiejtését.
Milyen könyvet? A legkisebbeknek puha, színes, leporelló „könyveket” ajánlunk, amelyek egyszerű ábrákat, történeteket tartalmaznak, és amelyeket könnyen meg is tudnak fogni. Jó választás lehet a színes-csipogós fürdőkönyv, amit akár még a fürdetéshez is magával vihet, az altatást pedig olyan könyvek segíthetik, mint például Gróh Ilona Ringató című könyve, amelyből nyugtató dalokat énekelhetünk a kicsinek.

2. mesekönyv a beszédfejlődésért

A szakértők szerint a rendszeres meseolvasás a korai gyermekkorban, azaz az 1-3 éves gyermekeknél az egyik legjobb szellemi fejlesztő módszer. Ebben a korban fontos, hogy gyermekünk megértse az őt körülvevő környezetet, az élet történéseit, az ok-okozati összefüggéseket, amelyhez egyszerű és hatékony segítséget nyújtanak a könyvek. A beszéd ebben a korban fejlődik leginkább, ezért fontos, hogy a mesélés révén gazdagítsuk a gyermekek szókincsét, segítsük szövegértésüket.
Milyen könyvet? 1-3 éves korban olyan könyveket ajánlunk, amelyek a hétköznapokról szólnak. Akár saját magunk is írhatunk/rajzolhatunk kis történeteket, amikben gyermekünk a főszereplő, a cselekmény pedig egy vele megtörtént eset. Berg Judit mesekönyveivel nem hibázhatunk, hiszen Rumini kalandjait, de a Hisztimesék és a Meseleves című köteteit is nagyon szeretik a gyerekek.

3. Készüljünk az iskolára könyvekkel!

Ha gyermekünk az első gyermekkor szakaszában van, azaz ha 4-7 éves, a meseolvasással és a könyvek megszerettetésével segíthetjük az iskolaérettségét. Mivel rengeteg könyv veszi majd körül az iskolában, a meséken keresztül már ezt megelőzően a mindennapok részévé tehetjük a könyvek szeretetét, az olvasást, a szövegértést. Mindez nagyban segíti a koncentrációsképességet is, amire a következő években nagy szüksége lesz.
Milyen könyvet? A 4-7 éves gyerekek számára fontos a jó és a rossz meghatározása, így válasszunk olyan könyveket, amelyek utat mutatnak nekik ebben. Ilyenek például La Fontaine alkotásai vagy a Magyar Népmesék tanulságos történetei. Az iskolakezdés előtt pedig készítsük fel őt olyan mesékkel, amelyek pozitív történeteket tartalmaznak, segítik a beilleszkedést, mint például Manfred Mai Iskolai történetek – Olvasó Leó című kötete.

4. A kisiskolások és a könyv

A 8-12 éves korú gyermekek számára nem ismeretlen a könyv, hiszen az iskolában nap mint nap használják. Éppen ezért törekedjünk a könyv szeretetének megtartására! Különleges történetekkel, ismeretterjesztő könyvekkel nemcsak értékes közös időt teremthetünk a serdülőkor küszöbén álló gyermekünkkel, de segíthetnek megérteni a világ működését, olyan kérdésekre is választ kaphatnak, amelyekre akár már a szülők sem tudnak válaszolni.
Milyen könyvet? A kisiskolások már önálló akarattal, ízléssel és érdeklődési körrel rendelkeznek, így azt javasoljuk, vonjuk be őket a könyv kiválasztásába vagy akár hagyjunk az asztalon egy izgalmas könyvet, és bízzunk a kíváncsiságukban. Az ilyen korú gyerekeknek ajánljuk Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvét vagy ha a jövőben háziállat érkezik a családba, választhatjuk Honor Head Így szeresd a kutyádat és David Alderton Imádom a macskákat című kötetét.

5. Könyvvel a serdülőkori érzelmi viharokban

A könyv komoly segítséget nyújthat kamasz gyermekeinknek abban, hogy tanácsokat, válaszokat kapjanak azokra a kérdéseikre, amelyek bár foglalkoztatják őket, nem tudják, vagy nem akarják megkérdezni a felnőttektől. Emellett legalább ilyen fontos az is, hogy az önállóság felé vezető út megtalálásában és a kamaszkor sajátos érzelmi hullámzásaiban komoly mankót nyújthat a könyv, hiszen általa a problémákat hátra hagyva egy külön világba léphet be a gyermek.
Milyen könyvet? A 13-16 éves gyerekek számára népszerű időtöltés a filmnézés, ezért egy-egy hollywoodi sikerfilm könyvváltozatával motiválhatjuk őket az olvasásra. Ajánljuk J. K. Rowling Harry Potter című könyvsorozatát, ami világszerte meghódította a fiatalokat. A kamaszkori változások megértéséhez pedig választhatunk kifejezetten tiniknek szóló felvilágosító, önsegítő könyveket, például Sohonyai Edit Kockacukor című vagy Melisa Holmes, Trish Hutchison Csajológia című kötetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.