Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Február 05. 17:15, hétfő | Helyi

Útmutató jelképek

Útmutató jelképek

A Győr-Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén működő galériatérben 2018. február 7-től április 30-ig mutatják be az „Útmutató jelképek” című időszaki tárlatot.

2018. évben új kezdeményezéssel gazdagodott az EKF pályázat megvalósításában szakmai partnerként résztvevő Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kapcsolata. Az időszaki kiállítás a múzeum tárgyi anyagából mutat be rendhagyó válogatást a 19-20. századi szállóhely-jelvények és cégér-reklámok kapcsán.
Az iparosképzés legényvándorlási előírása szükségessé tette, hogy a szakmai úton levő mesterlegények szállása, ellátása és munkája megoldott legyen. Az idegen helyre érkező vándor az illető szakma jelvényeivel megjelölt helyen találkozhatott azokkal a szaktársaival, vagy a céh e célból megbízott atyamesterével, aki szállásról, kosztról és munkáról gondoskodhatott számára. A szállóhely-jelvény (vagy a német szóhasználatban elterjedt herbergek jelvényei) többnyire egy-egy fogadó belső termében az illető céh e célra szállást tartott fenn, vagy bérelt, melynek gondozásra, fenntartása szabott ideig az atyamester feladata volt. A tárlaton bemutatásra kerül a Győr-szigeti hajósmolnár legénycéh, a taligások, a kőrakó és cserepes legények, a Győr-szigeti asztalos céh szállóhely-jelvénye.


Schima Bandi, a neves ötvösművész nem ismeretlen a Győrben élő művészetkedvelő közönség előtt. 2017 őszén a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum sokrétű és gazdag hagyatékát hiánypótló retrospektív kiállításon mutatta be a Magyar Ispita kiállítótereiben. Jelen tárlat látogatói Schima Bandi míves cégérei segítségével nyerhetnek bepillantást az aranykoszorús mester életművébe. A tárlat fő érdekességei közé tartozik az egykori Aranyhajó gyarmatáru kereskedés impozáns cégére, amely évekig titokban magában őrizte azt az időkapszulát, amelyet Schima Bandi a cégjelzés készítésekor, az utókornak szánt üzenet gyanánt a hajótestbe rejtett. Iparművészi tevékenységének sokrétűségét mutatja a kovácsoltvas kovácscéh jel és a Magyar Korona Gyógyszertár világító cégére mellett a Halbritter-család egykori mészárszékének cégére, amelyet Halbritterné Dr. Raffai Judit ajándékozott a Rómer Múzeum történeti gyűjteményének.

A kiállítás célja, hogy az egykori szállóhely jelvények és Schima Bandi ötvösművész által tervezett és készített cégéreket, mint az iparos és kereskedő élet egykori útmutató jelképeit bemutassa, jelezve, hogy az igényes reklám évszázadok óta életünk része, segíti a fogyasztó tájékozódását a kínálat gazdag lehetőségei között.

Kiállítás szervezés és rendezés: Dudás Dorottya kommunikációs referens – Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Grászli Bernadett múzeumigazgató, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
Kiállítás installáció: Bódis Gyula, Major István, Ritly Jenő, Szabadvári Attila, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársai

Forrás: Győr-Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Fotók: B.T.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.