Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. November 01. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Vigyázzunk a vízmérőkre!

Vigyázzunk a vízmérőkre!

A téli időszak beállta előtt vízvezetékeinken számos óvintézkedést kell tennünk. A vízaknában lévő vízmérőt még akkor is célszerű „felöltöztetni", beburkolni valamilyen nedvtaszító szigetelőanyaggal, ha úgy gondoljuk, hog

Legegyszerűbb egy többrétegűre összehajtott építési fólia, de megfelel bármi más szigetelőanyag is. Lényeg, hogy ne nedvesedjen át, mert akkor átengedné a hideget. Aki biztosra akar menni, annak célszerű a vízaknát felül is szigetelni. Ehhez egy 4-5 cm vastag, méretére vágott hungarocell lappal az akna nyílását gondosan zárjuk le, erre kerüljön a fedőlap. Szeles, időben a kerti csap fém csövén keresztül is áthűlhet a vízmérő, ezért leürítés után érdemes a kerti csap vezetékét is becsomagolni, szigetelni.

Télen a lakatlan, fűtetlen házak nagy veszélyben vannak, itt a tulajdonosnak számos óvintézkedést kell tenni a fagy ellen. Legfontosabb a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, a vízmérőakna felkészítése a fagyokra. Először az aknában zárjuk el a mérőtől az utca felé levő főcsapot. A legtöbb elzárónál a kék fogantyút kell elfordítani a vezetékre merőleges irányba. A zárás után a víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő csonknak, a fagyhatár alatti vezetékszakaszon - legtöbbször a vízaknában - kell lennie. Előfordulhat az is, hogy háromállású szelep van beépítve: nyitás, zárás és víztelenítés. Ha nincs víztelenítési lehetőségünk, feltétlenül alakíttassuk ki. Odabent a házban ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érintheti a bűzelzárókat is a megrekedt víz miatt. Kipumpálhatjuk a bent maradt vizet, vagy felületkímélő, fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot tölthetünk a bűzelzárókba.

A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét. Ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinthez közel (egy méternél kisebb távolságra) vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk. Nagy hidegben - különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében - még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem - vagy csak sokkal nehezebben - tud megfagyni a víz a vezetékben.

Ha esetleg elfagyna a vízmérő, vagy a vízvezeték, nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a szétroppant vezetékekből elfolyt víz díja is a fogyasztót terheli. Célszerű tehát mindenkinek gondosan felkészíteni vízvezetékeit, hogy senkit se érjen meglepetés tavasszal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.