Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 19. 19:35, szerda | PR
Forrás: PR - Speedfit

Ízületi „beszűkülések” rehabilitációja

Ízületi „beszűkülések” rehabilitációja

Mi t is jelent, hogy be van szűkülve egy-egy ízületünk? Rövid példával ismertetnék egyet és a kezelési módban próbálok segíteni.

Mi t is jelent, hogy be van szűkülve egy-egy ízületünk? Rövid példával ismertetnék egyet és a kezelési módban próbálok segíteni.

A rehabilitáció lényegét az ízületi funkciók minél tökéletesebb helyreállítása, a korábbi élettani tulajdonságok, illetve korábbi állapothoz képest a legjobb mozgáshatárok elérése, az ízület stabilizálása, a sérülést körülölelő izomzat visszaerősítése jelenti. Cél a mozgásképesség minél teljesebb visszanyerése, a sérülés előtti szintnek megfelelően.

„Befagyott” váll kezelése

Egyik leggyakoribb jelensége mai kor emberének a vállizület bekötése, mivel a mindennapi munka és az elkényelmesedő világunk adta lehetőségeknél fogva a karjainkat maximum a klaviatúra, illetve a kormány magasságáig emeljük. Gondoljunk csak bele, hogy ez a vállizület mozgástartományának csak az egynegyede... Minél régebbi a mozgásbeszűkülés, tehát minél nagyobb a letapadás, annál jobban elhúzódik a korábbi állapot visszanyerési ideje is. Önmagától ez az állapot sosem fog javulni.

Néhány otthon is végezhető alapgyakorlattal már sokat tehetünk a javulásért:

Kampóra, ablakkilincsre vagy bordásfalra akasztott kötelet húzzunk háttal állva nyújtott könyökkel, falhoz simítva a karokat állva, vagy ülve. Ennek a lényege, hogy ez egy tehermentesített, rányújtásos gyakorlat, magyarul tisztán az ízület dolgozik. Kiváló hatású gyakorlat, ha napi szinten végezzük. Persze mielőtt elkezdjük végezni ezt a gyakorlatot, tudnunk kell, nincs-e gyulladásban az ízület. Ezt úgy tudjuk a legpontosabban megállapítani, hogy ha a nyugalmi áállapotban is van fájdalom, akkor van gyulladás. Ez esetben hideg vizes borogatás, illetve külső kezelés /kenőcs/ is javasolt.. Gyulladás esetén ne szaunázzunk, úszni is csak 26-30 fokos vízben ússzon, melegebben ne. Ha nincs gyulladás, akkor vérbőséget fokozó kenőcsökkel (levendula, rozmaring) masszírozható a terület, meleg zuhany, szauna már megengedett, ha jól esik. A legfontosabb, hogy a beszűkült ízületek kezelését rendszeresen, és folyamatosan végezni kell.

Pintér Ádám

edző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.