Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Lehetsz Te is konyhatündér!

2013. Március 20. 11:30, szerda

TERÍTÉKEN: A LEVES

TERÍTÉKEN: A LEVES

A leves a főétkezésnél csaknem minden nép konyháján elmaradhatatlan – rendszerint kezdő – étel. Igen kedvező a leves hatása az emésztésre, mert előkészíti a gyomrot az étkezésre és fokozza az étvágyat.

Egy kis történelem...

A leves az ember legősibb és legalapvetőbb tápláléka.

„A leves teszi a katonát”

Ez a bölcsesség Napóleontól származik, aki ezzel a kijelentésével a hadtáp kiemelt fontosságára utalt. A hadsereg levesbarát, a magyar néphadseregnek a babgulyás volt az alaplevese. Képzeljük el, hogy vacsorát kell adni a zászlóaljnak, ami mondjuk 600 fő és ki kéne osztani 25kg szalonnát, ami ebben az időben ritka kincsnek számított. Itt az arányok nem csak azért borulnak meg, mert férfiak táplálásáról van szó. Katonáink komoly fizikai terhelésnek vannak kitéve, ezért valószínűsíthetjük, hogy korgó hassal térnének nyugovóra, ami kihatással lenne másnapi teljesítményükre. Nem lehet 25kg szalonnát elosztani 700ember között, viszont –és ez a lényeg- főzhetünk belőle levest. Némi répa és 200liter víz hozzáadásával tápláló ételt készíthetünk belőle. Ezzel a leves lényegét ragadtuk meg. A leves kultúra nem csak a hadsereg körében foglalt el kiemelkedő pozíciót, hanem börtönökben és kényszermunkatáborokban is magas szintre jutott. Továbbá az egészséges életmód hívei is lelkesen fogyasztják számos jótékony hatása miatt.

( A képen az úgynevezett "gulyáságyú" látható, mely a katonák hordozható hadtáptűzhelye volt.)

Jótékony hatásai

Lássuk csak, miért is kell, vagy legalábbis „melegen ajánlott” a levesek fogyasztása, milyen jó hatással vannak szervezetünkre:

Sokan nem is tudják, hogy mennyire hasznos, pedig beindítja a vérkeringést, serkenti az anyagcserét, valamint tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az orvosok a betegeknek sok pihenést, teát és általában egy tál húslevest ajánlanak. A meleg leves nagyban segít abban, hogy a szervezetünkből kiűzzük a méreganyagokat.

A rendszeres levesfogyasztásnak tudományos vizsgálatok, felmérések szerint komoly előnyei vannak az egészségmegőrzés terén. A tanulmányokból kitűnik, akik gyakrabban fogyasztanak levest, kevesebb zsírt és kalóriát visznek be a szervezetbe, ebből következően ritkábban van súlytöbbletük, testtömeg-indexük alacsonyabb értéket mutat, alacsonyabb a vér koleszterinszintjük, sőt a szív és érbetegségekre vonatkozó kockázati tényezők is sokkal kedvezőbbek, mint a levest nem vagy csak ritkábban fogyasztók körében. A rendszeres levesfogyasztással kiegészíthetjük a napi folyadék bevitelt, az éhségérzet csillapításával pedig csökkenti a kalória bevitelt, így hasznos a fogyókúrázok körében is.

Egy kis leves anatómia

A levesek két nagy csoportra oszthatók: fehér- és barna levesekre.

A „barna” és a „fehér” kifejezés nem a levesek színét jelöli. Fehér levesnek a sűrítés, illetve a zöldségek pirítása nélkül készülő és fűszerpaprikát nem vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmazó leveseket nevezzük. Ilyenek például: a húsleves, a csontleves, és az erőleves.

A barnalevesek mindezen elemek közül az összeset vagy ezekből egy-egy elemet tartalmaznak. Az elkészítési módjuk vagy a készítésükhöz használt alapanyagok szerint ismét több csoportba oszthatóak:

  1. Egyszerű barnalevesek: pl. : zöldbableves
  2. Áttört (püré) levesek: pl.: lencsepüré
  3. Krémlevesek: pl.: brokkolikrémleves
  4. Gyümölcslevesek: pl.: megyyleves

Az összetett- vagy különleges levesek: ebbe a csoportba sorolhatók azok, amelyekben a főzelék- és zöldségféléken és egyéb betéteken kívül a benne főtt húst is tálaljuk. Például Palócleves, az Újházi tyúkhúsleves, a Jókai bableves.

Ízletes húsleves recept:

Hozzávalók:

- 1 kg marharostélyos
- csontos, bőrös csirkemell
- 2 db vastagabb pulykanyakat
- karajcsont
- 1db karalábé
- 1db zeller
- 2-3 szál zellerzöld
- egy méretesebb krumpli
- kelkáposzta (pár levél)
- sárgarépa (ízlés szerint, de nem szabad spórolni vele!)
- fehérrépa
- 1db paradicsom
- 1db zöld paprika
- 1db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kis zöldborsót is tehetsz bele, amikor már majdnem kész a leves
-só, bors (egész)

Hogyan láss hozzá?

Nagyon fontos, hogy mindent alaposan tisztíts meg, mielőtt belehelyezed a fazékba! A húsokat jól mosd meg, a zöldségeket pucold meg. Önts tele jó sok hidegvízzel, ezután szépen helyezd bele a húsokat. Amikor megjelenik a hab, a készülő leves tetején, szűrd le, akár kanállal, akár szűrővel, ezt a műveletet többször is megismételheted, miközben fő a leves. A lehabozás után jöhetnek a zöldségek! Azért csak most, mert a vitamin ilyenkor tud a legjobban kioldódni belőlük, hiszen ekkorra a hús zsírja már kezd kifőni. Ezután nincs más dolgod. A leves szépen fődögélhet. Körülbelül 3 órát vesz igénybe, mire a húsok megpuhulnak. Néha-néha vess rá egy pillantást, elég sós lesz –e. Amikor minden megpuhult, óvatosan szedd ki a zöldségeket és a húst, hagyd leülepedni a levest és szórd meg frissen vágott petrezselyemmel. Az így elkészült levesünket öntsük át egy üveg jénaiba, mert így szépen látszik aranysárga színe. Végül, de nem utolsó sorban a tészta: ízlés szerint bármelyik tésztafajtát választhatjuk, de az igazi a cérnametélt lesz. Ez a mennyiség egy kiadós hétvégi ebédhez írodott, kisebb adagot is készíthetünk csak pulykanyakból vagy csak karalycsontból vagy csak marharostélyos. Na, lássunk hozzá! :) Jó étvágyat kívánok!

Néhány jó tanács

A húslevesek főzésénél jó tudni, hogy ezeket nem szabad erősen forralni, mert könnyen zavarossá válnak. A mélyhűtött húsokat sem szabad azonnal főzni, mert szintén zavarossá válik a levesünk. Az ilyen húsok kiolvasztására a mikrohullámú készülék kiolvasztás programja a legalkalmasabb.

A barna levesek főzéséhez nélkülözhetetlen a tartalmas csontalaplé. Ennek hiányában megfelel néhány húsleveskocka levesbe tétele is. Egyes barnalevesek készítésekor, a főzés megkezdése előtt, érdemes a zöldségeket zsírban megpirítani, mert ilyenkor jóízű pörzs,- és aromatikus anyagok képződnek. Ilyen például: a gomba, zöldborsó, zeller krémleves. A brokkoli, karfiol és zöldbab nem szereti ezt a főzésmódot.

A fűszerekkel mindig gondosan bánjunk. A zöldfűszerek jól illenek a barna levesekbe, de mennyiségükkel és kombinációjukkal csínján kell bánni, mert szerepük csak annyi, hogy kiemeljék az adott leves fő alapanyagának az ízét, de azt el ne nyomják. Kerüljük a csípős, maró fűszerezést. Ezt mindenki a maga tányérján, ízlése szerint végezze.

Karcsúsító, diétás sűrített leveseket is készíthetünk, oly módon, hogy a levesbe néhány szem burgonyát főzünk, amiket a végén összetörve vagy turmixolva a levesbe teszünk. Az így készült levest sűríthetjük és ízletesebbé tehetjük nullakalóriás kefir hozzáadásával is.

Amennyiben egy forró ételbe olyan sűrítő, ízesítő anyagot akarunk keverni, amely a hő hatására könnyen „összeugrik” alkalmazzuk a hőkiegyenlítéses eljárást. Ez úgy történik, hogy a hideg, mondjuk a tojássárgájával kevert tejszínhez vagy tejfölös, lisztes habarékhoz folytonos habverővel keverés mellet egyre több forró levet merünk az ételből. Amikor hőmérsékletük megközelítette egymásét, szintén állandóan keverve, hozzáadjuk a leveshez a habarékot. Ily módon eljárva garantáltan nem lesz csomós a főztünk.

A húslevesek tálalásakor célszerűbb a benne főtt húst külön előmelegített tálban, felszeletelve tálalni. Ugyanígy a zöldségeket és a levesbetétet is előmelegített tálon csinosan elrendezve adjuk az asztalra. Sokan bizonyos hús- vagy zöldségfajtákat nem kedvelnek, és hogy ezeket ne kelljen kerülgetniük, a tálból szedéskor praktikusabb külön asztalra adni az alkotórészeket.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 06. 10:19, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Sütés-főzés kókuszzsírral

Itthon a kókusz sokáig csak reszelék formájában volt a háztartások aktív része, azonban az utóbbi években számos termék került be a köztudatba, melyek alakítják, változtathatják ételkészítési szokásainkat.

2013. Április 22. 15:02, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Tévhitek a fogyásról

Aki diétába kezd, az hajlamos mindent elhinni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a fogyókúrákról. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!

2013. Április 19. 15:57, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

Indítsd be a fogyást! Anyagcsere-pörgető diéta

Vágj bele most és szabadulj meg a zsírpárnáktól.Igénybe vett gyomrodnak nem árt ilyenkor egy kis pihenő.Az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tarts egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba.