Városlista
2018. szeptember 20, csütörtök - Friderika

Hírek

2018. Július 10. 07:00, kedd | Helyi

Elszállították a Kisfaludy- szobrot

Elszállították a Kisfaludy- szobrot

Az elszállított szobrot Budapesten restaurálják. A Bécsi kapu tér felújításával adventre végeznek.

Látványos szakaszához érkezett a Bécsi kapu tér felújítása, rövidesen megkezdődik a tér burkolása, s leemelték a talpazatról a Kisfaludy-szobrot, amelyet restaurálnak – jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Fekete Dávid. Az alpolgármester elmondta, a teljes felújítás költsége 1,8 milliárd forint, amelynek felét egyedi kormánydöntés alapján a magyar kormány állja, a maradék ötven százalékot pedig a győri költségvetés fedezi.

A közművek cseréje már lezajlott a régészeti felügyelet mellett, így hamarosan kezdődik a burkolás. Ugyanolyan kövek lesznek, mint az óratoronynál.

Nem csak a tér újul meg, hanem a köztéri alkotások is. A Vadmentő Nimród szobrot már korábban elszállították, restaurálják, csakúgy mint Kisfaludy Károly szobrát. Az alkotás 126 éves, a húszas években került jelenlegi helyére, a Bécsi kapu térre. Mátrai Lajos György alkotását az elmúlt több mint száz évben egyszer sem újították fel, így igencsak időszerűvé vált.

A restaurátor Szórádi Zsigmond szobrászművész lesz, akinek vezetésével a szobrot hétfőn leemelték a talapzatról. Ez utóbbi súlya 27 tonna. Várhatóan októberben hozzák vissza Győrbe Budapestről, ahol a munkálatok majd zajlanak. Az elszállítás indoka, hogy a szobor felújítása csak műhelyben végezhető el.

A Bécsi kapu térrel párhuzamosan annak környéke is megújul. A Sarkantyú köz, a Káptalandombi feljáró, ahol a meredek részen mészkő tömbökből lépcső épült, megkönnyítve az idősebbek feljutását. Ugyancsak megújulnak az ágyukhoz vezető lépcsősorok.

Prédl Antal, az Útkezelő Szervezet vezetője kiemelte, rengeteg engedélyt kellett beszerezni, s nagyon sok egyeztetést kellett levezényelni ahhoz, hogy a felújítás alatt ne zavarják a város rendezvényeit.

„Továbbra is a győriek türelmét és megértését kérjük a munkálatok idejére” – fogalmazott Prédl Antal.

Fekete Dávid alpolgármestertől megtudtuk, adventre lesz kész a felújított tér, így egyfajta karácsonyi ajándéknak is tekinthetjük a Bécsi kapu tér teljes felújítását.

Forrás: gyorplusz.hu
Fotó: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 19. 19:57, szerda | Helyi

Felébredt álmából a nosztalgiajárat

A tavaly nyáron forgalomból kivont, de nosztalgiacélra megtartott jármű sok megyei utas kedvence volt az elmúlt közel 20 évben. Szerdán újra előhozták garázsából és sok érdeklődő utazhatott vele a Mobilitási Hét alkalmából.

2018. Szeptember 19. 12:07, szerda | Helyi

Kiss Jánost Prima Primissima díjra jelölték

Nyilvánosságra hozták a 2018. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. Idén már tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat.

2018. Szeptember 19. 08:50, szerda | Helyi

40 forintért vigyáznak a kerékpárokra Győrben

A Magyar Távirati Iroda által közreadott felvételeken a Győr Box elnevezésű zárt kerékpártároló rendszer látható Győrben, a vidéki buszpályaudvar mellett.

2018. Szeptember 18. 16:30, kedd | Helyi

Hatalmasat esett a színpadon Bede-Fazekas Csaba - Leállt az előadás

Az előadást félbe kellett szakítani. A 84 éves színész orvosi ellátást kapott, szerencsére nincs nagyobb baja.