Városlista
2018. december 11, kedd - Árpád

Hírek

2018. Július 10. 07:00, kedd | Helyi

Elszállították a Kisfaludy- szobrot

Elszállították a Kisfaludy- szobrot

Az elszállított szobrot Budapesten restaurálják. A Bécsi kapu tér felújításával adventre végeznek.

Látványos szakaszához érkezett a Bécsi kapu tér felújítása, rövidesen megkezdődik a tér burkolása, s leemelték a talpazatról a Kisfaludy-szobrot, amelyet restaurálnak – jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Fekete Dávid. Az alpolgármester elmondta, a teljes felújítás költsége 1,8 milliárd forint, amelynek felét egyedi kormánydöntés alapján a magyar kormány állja, a maradék ötven százalékot pedig a győri költségvetés fedezi.

A közművek cseréje már lezajlott a régészeti felügyelet mellett, így hamarosan kezdődik a burkolás. Ugyanolyan kövek lesznek, mint az óratoronynál.

Nem csak a tér újul meg, hanem a köztéri alkotások is. A Vadmentő Nimród szobrot már korábban elszállították, restaurálják, csakúgy mint Kisfaludy Károly szobrát. Az alkotás 126 éves, a húszas években került jelenlegi helyére, a Bécsi kapu térre. Mátrai Lajos György alkotását az elmúlt több mint száz évben egyszer sem újították fel, így igencsak időszerűvé vált.

A restaurátor Szórádi Zsigmond szobrászművész lesz, akinek vezetésével a szobrot hétfőn leemelték a talapzatról. Ez utóbbi súlya 27 tonna. Várhatóan októberben hozzák vissza Győrbe Budapestről, ahol a munkálatok majd zajlanak. Az elszállítás indoka, hogy a szobor felújítása csak műhelyben végezhető el.

A Bécsi kapu térrel párhuzamosan annak környéke is megújul. A Sarkantyú köz, a Káptalandombi feljáró, ahol a meredek részen mészkő tömbökből lépcső épült, megkönnyítve az idősebbek feljutását. Ugyancsak megújulnak az ágyukhoz vezető lépcsősorok.

Prédl Antal, az Útkezelő Szervezet vezetője kiemelte, rengeteg engedélyt kellett beszerezni, s nagyon sok egyeztetést kellett levezényelni ahhoz, hogy a felújítás alatt ne zavarják a város rendezvényeit.

„Továbbra is a győriek türelmét és megértését kérjük a munkálatok idejére” – fogalmazott Prédl Antal.

Fekete Dávid alpolgármestertől megtudtuk, adventre lesz kész a felújított tér, így egyfajta karácsonyi ajándéknak is tekinthetjük a Bécsi kapu tér teljes felújítását.

Forrás: gyorplusz.hu
Fotó: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 11. 06:00, kedd | Helyi

Életműdíjat kapott a Győri Nemzeti Színház műszaki vezetője

Hétfőn este adták át a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat Budapesten, a Nemzeti Színházban.

2018. December 10. 16:01, hétfő | Helyi

Rátámadt a nagymama egy miskolci ápolónőre

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 66 éves miskolci nővel és 14 éves unokájával szemben.

2018. December 10. 14:12, hétfő | Helyi

Fúvósok forogtak a város felett

A Győri Filharmonikus Zenekar adventi koncerttel "kerekezett" egyet szombaton.

2018. December 10. 13:17, hétfő | Helyi

Bandaháború Győrben

Vasárnap, hat huszonéves fiatal verekedett össze Győr belvárosában.