Városlista
2018. július 18, szerda - Frigyes

Hírek

2018. Július 10. 07:00, kedd | Helyi

Elszállították a Kisfaludy- szobrot

Elszállították a Kisfaludy- szobrot

Az elszállított szobrot Budapesten restaurálják. A Bécsi kapu tér felújításával adventre végeznek.

Látványos szakaszához érkezett a Bécsi kapu tér felújítása, rövidesen megkezdődik a tér burkolása, s leemelték a talpazatról a Kisfaludy-szobrot, amelyet restaurálnak – jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Fekete Dávid. Az alpolgármester elmondta, a teljes felújítás költsége 1,8 milliárd forint, amelynek felét egyedi kormánydöntés alapján a magyar kormány állja, a maradék ötven százalékot pedig a győri költségvetés fedezi.

A közművek cseréje már lezajlott a régészeti felügyelet mellett, így hamarosan kezdődik a burkolás. Ugyanolyan kövek lesznek, mint az óratoronynál.

Nem csak a tér újul meg, hanem a köztéri alkotások is. A Vadmentő Nimród szobrot már korábban elszállították, restaurálják, csakúgy mint Kisfaludy Károly szobrát. Az alkotás 126 éves, a húszas években került jelenlegi helyére, a Bécsi kapu térre. Mátrai Lajos György alkotását az elmúlt több mint száz évben egyszer sem újították fel, így igencsak időszerűvé vált.

A restaurátor Szórádi Zsigmond szobrászművész lesz, akinek vezetésével a szobrot hétfőn leemelték a talapzatról. Ez utóbbi súlya 27 tonna. Várhatóan októberben hozzák vissza Győrbe Budapestről, ahol a munkálatok majd zajlanak. Az elszállítás indoka, hogy a szobor felújítása csak műhelyben végezhető el.

A Bécsi kapu térrel párhuzamosan annak környéke is megújul. A Sarkantyú köz, a Káptalandombi feljáró, ahol a meredek részen mészkő tömbökből lépcső épült, megkönnyítve az idősebbek feljutását. Ugyancsak megújulnak az ágyukhoz vezető lépcsősorok.

Prédl Antal, az Útkezelő Szervezet vezetője kiemelte, rengeteg engedélyt kellett beszerezni, s nagyon sok egyeztetést kellett levezényelni ahhoz, hogy a felújítás alatt ne zavarják a város rendezvényeit.

„Továbbra is a győriek türelmét és megértését kérjük a munkálatok idejére” – fogalmazott Prédl Antal.

Fekete Dávid alpolgármestertől megtudtuk, adventre lesz kész a felújított tér, így egyfajta karácsonyi ajándéknak is tekinthetjük a Bécsi kapu tér teljes felújítását.

Forrás: gyorplusz.hu
Fotó: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2018. Július 18. 06:15, szerda | Helyi

Megszületett Nyári Dia gyermeke

A győri lány, Nyári Dia közösségi oldalain tette közzé, hogy megszületett első gyereke, Zétény Bertalan.

2018. Július 17. 16:40, kedd | Helyi

Hajózzatok egyet a Fenyő Miklós koncert előtt

A nagy érdeklődésre való tekintettel, most egy újabb időpontot is ajánl a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetői csapata. Naplemente-túrára várják az érdeklődőket július 21-én.

2018. Július 16. 12:40, hétfő | Helyi

Győr a fröccs városa is

Nagy érdeklődés kísérte hétvégén a XIV. Győri Rotary Fröccsnapokat.

2018. Július 15. 10:52, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: