Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Október 04. 20:20, péntek | Belföld

Hortus Conclusus - kiállításmegnyitó

Hortus Conclusus - kiállításmegnyitó

"Hortus Conclusus" címmel nyílt pénteken kiállítás Balogh István festőművész és Szunyogh László DLA szobrászművész munkáiból Mosonmagyaróváron, a Mosonvármegyei Múzeumban.

A megnyitón köszöntőt mondott Staár Katalin - Társadalmi Kapcsolatok Bizottság elnöke, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata.

A kiállítást Wéhner Tibor művészettörténész nyitotta meg.

"Szunyogh László meditatív hangvételű alkotásai és Balogh István erőteljes festőiségű drámai kifejezései, ezúttal a Hortus Conclusus cím alatt kerülnek bemutatásra. A Hortus Conclusus régmúltban eredő kifejeződésének jelentése, körülkerített, idegenektől elzárt, bensőséges atmoszférájú kis kert, a klastromok négyszögletes udvarának zöld területe, a szemlélődő imádság szintere. A köznapiságok zajos, nehezen elviselhető világából ide menekült, ide vonult vissza a két művész, az értékeket és a minőséget megtestesítő alkotásaikkal." - mondta megnyitóbeszédében Wéhner Tibor.

"Szunyogh László az éremplasztikára és a kisplasztikára koncentrálódik, bár vannak monumentális köztéri alkotásai is, portrék, domborművek egyaránt. Mindketten a klasszikus technikákka alkalmazva dolgoznak. A szobrász mintáz és bronzot önt, a festő pedig olajfestékkel vászonra rögzíti képeit és a hagyományos műformakeretek - kisplasztika, táblakép- határait nem lépik át. Balogh István fontos szereplője volt néhány évvel ezelőtt a Danubiana Múzeum magyar expresszionizmust áttekintő, a kitűnő győri művészettörténész N. Mészáros Júlia által megrendezett, összefoglaló kiállításának." - méltatta a művészeket Wéhner Tibor művészettörténész.

Balogh István mesteroktató és Dr. habil Szunyogh László egyetemi docens mindketten oktatói a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Művészetpedagógiai Intézeti Tanszékének.

A kiállítás 2019. október 5- október 27. között látogatható, hétfő kivételével, naponta 10-18 óráig.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk