Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 29. 08:15, hétfő | Helyi

Szamárköhögés: Amikor az oltás tényleg segít

Szamárköhögés: Amikor az oltás tényleg segít

Tombol a szamárköhögés járvány Szerbiában és Horvátországban is egyaránt. A helyi egészségügyi szervek rekordszámú fertőzésekről számoltak be.

Magyarországon ezzel ellenben nem kell aggódni járvány miatt, mivel az itthoni átoltottság az 1954-ben bevezetett kötelező oltásnak köszönhetően magas, 98% feletti.

A szamárköhögés (úgynevezett Pertussis) Győrben sem egy túl gyakran előforduló betegség. Elsősorban a gyerekekre veszélyes. Dr. Schmidt Péter gyermekháziorvos portálunknak elmondta: Magyarországon a csecsemők 2-3-4 hónaposan kapják meg a szamárköhögés elleni védőoltást, amit megismételnek később 18 hónaposan, majd 6 évesen. Kiemelte, a szülők ezzel nem élhetnek vissza, kötelező beadni.

Győrben sem fordul elő gyarkan a betegség

Dr. Schmidt Péter elmondta azt is, hogy ritka kivételek természetesen előfordulnak. A szakember kifejtette, hogy olyan országokból származó emberek hozhatják be a betegséget, ahol nem kötelező még a szamárköhögés elleni védőoltás. A győri gyermekháziorvos külön hangsúlyozta azt is, hogy mióta praktizál, nem találkozott még szamárköhögéses betegekkel.

Összekeverhetp a megfázással, de antibiotikummal jól kezelhető

A szamárköhögés leginkább cseppfertőzéssel, nagyon ritkán érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek a megfertőzés után több héttel jelentkezhetnek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezik. A fertőzés antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható, általában ehhez 3-4 hét szükséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.