Városlista
2022. augusztus 11, csütörtök - Zsuzsanna

Cégregiszter | Egyéb

Győri Fesztivál és Rendezvényszervező Iroda

9021 Győr, Aradi vértanúk útja 16.

Győri Fesztivál és Rendezvényszervező Iroda

A rendszerváltó évek természetes velejárója lett a kulturális közélet átrendeződése is. Új kulturális színterek, új típusú kulturális civil kezdeményezések gazdagították a hagyományos kínálatot. A sokszínűség pedig még nagyobb összehangoltságot igényelt.

A Győri Fesztivál és Rendezvényszervező Irodát 2001 áprilisában hozta létre Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az újonnan megalakult intézményünk feladatai azonban nem új keletűek. A kultúra ügyének szolgálata nagy hagyományokra tekint vissza a városban, hiszen a mostani feladatkörünk gerincét adó fesztiválszervezés korábban - az időközben megszüntetett - Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ által történt.
A rendezvényszervezés magas színvonalát garantálja, hogy irodánk munkatársai korábban is e területen dolgoztak, tehát nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek.

A Fesztivál Iroda olyan bázis, amely önállóan szervezi, bonyolítja a Győri Nyár, a Zenepavilon, a Tavaszi Fesztivál eseményeit, de segítségével valósulnak meg a Győri Téli Fesztivál kulturális programjai is.
Az iroda szakmai jelenlétével, kapcsolataival, infrastrukturális hátterével erősíti és segíti az egyéb városi fesztiválok sikeres megvalósulását. Kapcsolatot tart és együttműködik a város művészeti, közművelődési intézményeivel, a Kulturális Irodával. Összefogja a Városi Művészeti Tanács munkáját, amely a városi kulturális intézmények képviseletéből jött létre. Irodánk alapító tagja a közelmúltban létrejött Magyar Fesztiválok Szövetségének.

Jövőbeli terveink között szerepel a Fesztiválvárosok Országos Találkozójának és Programbörzéjének megszervezése. A rendezvény célja a hagyományos és újszerű, útkereső hazai fesztiváli törekvések bemutatása, új együttműködések kialakítása a testvérvárosi kapcsolatok bevonásával.


Győri Tavaszi Fesztivál


Egy új fesztivál meghonosítása mindig nehéz dolog. Nem volt ez másként Győrött sem. Több éves munka eredményeként az utóbbi időben vált igazán elfogadott és kedvelt eseménysorozattá tavaszi fesztiválunk.
A március második felében zajló kéthetes fesztivál utcai felvonulással kezdődik, ami a kultikus téltemetés és tavaszvárás jegyében fogant.
Hasonlóan nyári programjainkhoz, a Tavaszi Fesztivál is összművészeti fesztivál, itt azonban a zene hangsúlyosabb szerephez jut. Természetesen más műfajok is jelen vannak, hiszen a színházi produkciók, a táncos rendezvények vagy a kiállítások is mindig megjelennek a programban.
A fesztivál kezdettől fogva lehetőséget kínál a tehetséges fiatalok bemutatkozására. "Desszert és kávé" címmel pályakezdő zenészek kávéházi környezetben mutatkozhatnak be a közönségnek.
A Győri Tavaszi Fesztivál egyik eredeti sajátossága, hogy az április elsejéhez kötődő bolondozások is helyet kaptak a programban.
Győr városa hetedik éve, hogy csatlakozott a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatához. 2000-ben Győr volt a fővárosi fesztivál díszvendége, ahol két napon keresztül városunk kulturális életét reprezentáló kiállításokkal, színházi előadásokkal, koncertekkel találkozhatott a budapesti közönség.

Végezetül, csupán néhány érdekességet szeretnénk felvillantani a Tavaszi Fesztiválok múltjából. A fesztivált az utóbbi időben erőteljes tartalmi igényesség és a formai megújulás jellemezte, melyet az eladott jegyek száma és a látogatók visszajelzései is alátámasztanak. Fesztiválunk iránt egyre nagyobb az érdeklődés, programjainkat közel húszezren látogatták. Bízunk benne, hogy így lesz ez a jövőben is.


Győri Nyár Nemzetközi Kulturális Fesztivál


Győr egyik legrangosabb kulturális rendezvénye a közel negyven éves múltra visszatekintő Győri Nyár Nemzetközi Kulturális Fesztivál. Eredetileg zenei fesztiválként indult "Győri Zenei Nyár" néven, majd csak évtizedekkel később jelentek meg más műfajok is a programban. Az 1990-es évektől vált a városban igazán kedvelt, nagy tömegeket mozgató, igényesen szórakoztató populáris fesztivállá.
A művészetek szinte valamennyi műfaja megtalálható a palettáján. Könnyű- és komolyzene, balett, tánc, népzene, jazz. Különféle színházi produkciók, operett, opera. Kiállítások, nagyszabású szabadtéri rendezvények: kézműves bemutató és vásár, gasztronómia és borkultúra.
A sokszínűségnek köszönhetően, évek óta nagyon széles réteg érdeklődik a fesztivál eseményei iránt. Elsősorban Győrből és környékéről érkeznek vendégeink, de az elővételes jegyrendelések azt mutatják, hogy a közeli ausztriai és szlovákiai területekre is kiterjed a fesztivál hatása. Felméréseink szerint, a június végén kezdődő négyhetes programsorozat több mint 70 ezer látogatót vonz.
Legfontosabb célunk, hogy ne csupán egyfajta réteget, hanem különböző korosztályokat, és eltérő érdeklődésű embereket is megtaláljunk. Mindemellett lehetőleg olyan programok kapjanak helyet, amelyek valamiképpen egyediek, nem mindennaposak a városban.
A szervezésben a Fesztivál Iroda természetesen együttműködik a győri kulturális és művészeti intézményekkel.
Hangsúlyozni szeretnénk: a programok közel egyharmad része ingyenes! Szabadtéri rendezvényeink vonzzák a legtöbb látogatót. A teljesség igénye nélkül, ilyenek a nyitó programok: felvonulással, koncerttel, nagyszabású tűzijátékkal és utcai táncházzal. Ide sorolhatók a július elsejei Széchenyi téri események is, a versenytánc, népszerű komolyzene, népzenei- és néptánc együttesek bemutatói, a kézművesek kiállításai, a borvidékek utcája, s legújabban a főzőverseny.
Kedvelt zenei sorozatunk vasárnap délelőttönként, júniustól szeptemberig, a korzózást felelevenítő zenepaviloni koncert a romantikus Radó szigeten. Örömmel mondhatjuk, hogy rangos rendezvénysorozatunk 2002-től a "Nyugat-dunántúli Régió kiemelt kulturális- és örökségturisztikai rendezvénye" címet is viselheti.A Fesztivál Iroda egyéb tevékenysége


Győr fesztiválváros, ahol tavasztól késő őszig kínálják eseményeiket a nagyhagyományú fesztiválok. A város kulturális arculatának formálásához ma már meghatározó erővel hozzájárul a Téli Fesztivál is.

Irodánk a népszerű kulturális programsorozat összeállításában és szervezésében vállal szerepet. A széleskörű összefogásnak köszönhetően évek óta sikeresen működő fesztivál közkedvelt karácsonyi eseménnyé, és turisztikai látványossággá nőtte ki magát.

A fesztiválok közötti időszakban az iroda részt vesz nagyszabású koncertek, művészeti események, városi szintű rendezvények valamint társadalmi ünnepségek szervezésében és lebonyolításában.

Lehetőség szerint próbáljuk népszerűsíteni és bemutatni a városunkhoz kötődő művészeket és művészeti csoportokat. Róluk a Fesztivál Iroda honlapján információk, ismertetők olvashatók.

Fontosnak tartjuk az együttműködést és kapcsolatépítést más hazai és külföldi fesztiválok szervezőivel, valamint szeretnénk támogatói hátterünket tovább erősíteni, új partneri kapcsolatokat építeni. A közös gondolkodás eredményeként gazdag programkínálattal, illetve különleges nemzetközi produkciókkal várjuk látogatóinkat.

Az iroda szakmai és szervezési tapasztalatait szívesen hasznosítja konferenciák, szakmai összejövetelek, vagy vállalati rendezvények szervezése kapcsán.


kapcsolat