Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 22. 16:44, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

A Dal középdöntője szombaton és vasárnap

 A Dal középdöntője szombaton és vasárnap

Szombaton és vasárnap a két középdöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható show-ból négy-négy előadó és szám jut a március 2-i döntőbe, ahol ki fog der

Szombaton és vasárnap a két középdöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható show-ból négy-négy előadó és szám jut a március 2-i döntőbe, ahol ki fog derülni, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi malmői nemzetközi megmérettetésen.

Az 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába került harminc dalból a három elődöntőből összesen tizennyolc jutott tovább a középdöntőkbe, közülük kilenc a zsűri, kilenc pedig a tévénézők telefonos szavazatai alapján.
A szombati első középdöntőben hallható kilenc dal a következő: Cserpes Laura előadásában az Élj pont úgy (szerzők: Kolozsvári Tamás, Krajczár Péter, Tabár István), Gyurcsík Tibortól az Örök harc (Vödrös Márton, Molnár Tamás, Horváth György, Geszti Péter), a második elődöntőt megnyerő Kállay-Saunders Andrástól a My Baby (Kállay-Saunders András, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Leslie Tay, John Alexis és Pataki Tamás), Keresztes Ildikótól a Nem akarok többé játszani (Köteles Leander, Deutsch Gábor, Tisza Gergely), Odett-től a Ne engedj el (Kovács Geri, Takács Zoltán, Fátyol Kamilla, Polgár Odett), Gáspár Lacitól és a Plastikheadtől A szeretet él (Gáspár László, Tóth Zoltán, Orbán Tamás), Polyák Lillától a Valami más (Bella Máté, Szente Vajk, Galambos Attila), Puskás Petitől az Amíg a tűz ég (Csöndör László Diaz, Düki, Puskás Péter) és Rácz Gergőtől a Csak állj mellém (Rácz Gergő és Geszti Péter).
A vasárnap esti középdöntőben újabb kilenc dal verseng: az első elődöntőt megnyerő Agárdi Szilvi és Pál Dénes duettje, a Szíveddel láss (szerzők: Szabó Zé és Molnár Tamás), Baricz Gergőtől saját szerzeménye, a Húz, ByeAlextől a Kedvesem (Márta Alex, Palásti Kovács Zoltán Zoohacker), Janicsák Vecától az általa írt Új generáció, Mohamed Fatimától a Nem baj (Fehér Tibor, Nagy László, Mohamed Fatima), Palcsó Tamástól az Ezt látnod kell (Palcsó Tamás, Tabár István), a harmadik elődöntőt az első helyen zárt Radics Gigitől az Úgy fáj (Kelemen Huba, Jack D. Elliot, Jánosi), a Unitedtól a Tegnap még más voltál (Romhányi Áron, Pély Barna, Mits Gergő), valamint Vastag Tamástól a Holnaptól (Szabó Zé, Szente Vajk).
A két középdöntőből a fináléba kerülő nyolc produkcióból négyet (adásonként kettőt-kettőt) a szakmai zsűri választja ki, szintén négy döntőst (kettőt-kettőt) a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.
Az öttagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. A Dal három műsorvezető, Gundel Takács Gábor, Novodomszky Éva és Buda Márton közreműködésével zajlik.
A Dal című show saját fejlesztésű produkció, amely közmédiás szerkesztők ötlete alapján valósul meg, immár második éve. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 244 dalt neveztek, közülük először 75-öt választottak ki az előválogatás során, majd 30-asra szűkítették a mezőnyt.
Az idei, sorrendben 58. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bakui versenyen Loreen svéd énekesnő győzött Euphoria című dalával. A Compact Disco 2012-ben a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.
Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.