Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2019. Október 03. 14:32, csütörtök | Helyi

Junior Príma Díjat kapott a győri bábművész

 Junior Príma Díjat kapott a győri bábművész

Öt fiatal művész vehette át a Junior Príma Díjat a színház- és filmművészet kategóriában a budapesti Kálmán Imre Teátrumban, köztük a győri bábszínész, Markó-Valentyik Anna.

Az elismerést Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója adta át az 54 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek. A díjjal azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai. A Nemzeti Színház fiatal színésze, Szabó Sebestyén László is átvehette a díjat. Az Origónak azt monda: az elismerést a debreceni Kuckó Művésztanyának ajánlja, amelyet édesanyja alapított, és ahonnan elindult a pályája.
Idén Balázsi Gergő Ármin balettművész, Dér Zsolt színművész, Fehér Balázs Benő színész-rendező, Markó-Valentyik Anna bábszínész és Szabó Sebestyén László színész érdemelte ki a Junior Príma Díjat - őket köszöntötték a szerdai ünnepségen.

Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas filmrendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója Markó-Valentyik Annát méltatva kiemelte a bábszínész sokoldalú tehetségét. "Három éve végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), kicsiknek és felnőtteknek egyaránt bábozik." -mondta

A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek az idén 54 jelöltet állítottak. Közülük választotta ki az öttagú szakmai bizottság – Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja – azt az öt fiatal tehetséget, akik elnyerték a „legjobb a legjobbak közt" címet.

„A tehetség csak lehetőséget, ígéretet jelent arra, hogy az ember kiemelkedő teljesítményt nyújtson. Rengeteg áldozat, kitartás és gyakorlás kell ahhoz, hogy a tehetségből igazi produkció: színház, film vagy tánc szülessen. Értő kezekkel, sokáig kell csiszolni a gyémántot, hogy teljes szépségét kibontakoztassuk, ez pedig közös felelősség" – mondta az ünnepségen Vida József. Hozzátette: „Ezért támogatjuk évtizedek óta a tehetséges fiatalokat szerte az országban. És ezért vesszük ki a részünket abból, hogy az ifjú színház- és filmművészek évről évre méltó elismerésben részesülhessenek."

A Nemzeti Színház színészét, Szabó Sebestyén Lászlót Eszenyi Enikő méltatta. Azt mondta: három évvel ezelőtt a Liliomfiban ismerhette meg, amely nagyszerű előadás volt, csodálatos alakítással.
„Hatalmas energia, humor és szenvedély volt benne" – hangsúlyozta Eszenyi Enikő. „Aztán a III. Richárdban együtt dolgoztunk, ahol az egyik gyerekemet játszotta. Görkorcsolyával ment tűzön-vízen át, még akkor is, amikor az lehetetlennek látszott a színpadon. Sebi – mert mi így hívjuk – az egész csapatot és a rendezőt is inspirálja. Nagyon jó ötletei vannak, soha nem adja fel. Aztán Debrecenben láttam a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásban, amely Arany János életéről szól. Ő játszotta Arany Jánost. Szenvedélyesen, mélyen, átélten. Meglepődtem, hogy ilyet is tud ez a fiú. Több darabban is megnéztem aztán: a Részegekben remek, a Woyzeckben kiemelkedő a játéka." "Nagyon örülök, hogy Szabó Sebestyén László a Nemzeti Színház tagja, ahol a teátrum fiataljai egy igazán nagyszerű csapattá kezdenek válni."- hangsúlyozta Eszenyi Enikő.

A felsorolt valamennyi előadást egyébként ifj. Vidnyánszky Attila rendezte.
Szabó Sebestyén László az Origónak azt mondta: többször mondták neki, hogy jó csapatjátékos, segíti a kollégákat, talán ezért kaphatta meg a Junior Príma Díjat.

A színész hangsúlyozta: büszke arra, hogy a nyáron, nehéz körülmények között elkészítették a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot, amelyet az ország több pontján bemutattak, utána azonnal a Rocco és fivérei premierje volt.
„A Rocco-t néhány napja mutattuk be Szentpéterváron is, a színházi olimpián. Nagy siker volt – ez örömmel töltött el. Két éve már voltam ott a Krokodilus című darabbal, így nem volt ismeretlen a terep. Mindenki hatalmas örömmel játszott ezen a nagy eseményen, ahol jó ott lenni."
Amikor a díjat átvette, azt mondta: boldog, és örül az elismerésnek.
„Ezt a díjat a debreceni Kuckó Művésztanyának ajánlom, amelyet édesanyám alapított 1996-ban, és ahonnan én is elindultam a pályán. Szinte ott nőttem fel, és a Kuckó Művésztanyával beutaztuk az országot. Azt gondolom, hogy egy amatőr társulat életében nem semmi, hogy már ilyen régóta működik – ezért ajánlom a csapatnak ezt az elismerést."

Az idén tizenkettedik alkalommal adták át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában, az idei jutalmazottakkal együtt már 89 fiatal magyar tehetség kapta meg az elismerést.

Forrás: origo.hu

Főkép: Vaskakas Bábszínház

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét