Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2012. Június 24. 09:50, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Két nemzeti ereklye Szent László nevének napján a győri bazilikában

 Két nemzeti ereklye Szent László nevének napján a győri bazilikában

Különleges ünnepre készül a Győri Egyházmegye: június 27-én, Szent László nevének napján a Szent Jobb egy napra Győrbe érkezik.

Különleges ünnepre készül a Győri Egyházmegye: június 27-én, szerdán, Szent László nevének napján a Szent Jobb egy napra Győrbe érkezik és a Szent László-hermával együtt egész nap megtekinthető lesz a bazilikában. A lovagkirály szobrát is aznap avatják a Káptalandombon.

A program részleteiről Pápai Lajos megyés püspök az MTI-nek elmondta: a reggel érkező Szent Jobb ünnepélyes fogadtatásban részesül a Káptalandombon, majd egész napos, szabadon látogatható imaórák sorozata kezdődik a bazilikában. Délután tartják az ünnepi misét, majd este a hagyományos Szent László-napi körmenetet.

A hívek mindkét nemzeti ereklyét a "vállukra veszik", így viszik körbe a Káptalandombon és a belvárosi utcákon, tiszteletük jeléül.

A megyés püspök szólt arról, hogy a Szent Jobbot különleges biztonsági körülmények között, páncélautóban szállítják Győrbe, és az ünnep után rögtön vissza is viszik Budapestre.

Az egész napos ünnepség keretében díszközgyűlést tart az önkormányzat az Esterházy-palotában, az eseményen adják át a Szent László-érem díjakat. Az ünnepi mise előtt pedig felavatják Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, a mészkő talapzaton álló Szent László-szobrot.

Az egész alakos bronz köztéri alkotást Gasztonyi László vállalkozó és családja adományozta a városnak. A szobor a bazilika közelében kapott helyet.

A Szent László-herma, amelyet a győri bazilikában őriznek, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke. A lovagkirály koponyaereklyéjét őrző ötvös remekművet Náprági Demeter erdélyi püspök 1607-ben vitte Győrbe a nagyváradi székesegyházból.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.