Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 01. 12:14, péntek | Belföld
Forrás: stop.hu | -vp-

Nem tejelnek jól a bölcsisek

 Nem tejelnek jól a bölcsisek

A kormány által áprilistól bevezetett bölcsődei gondozási díj kudarca mára egyértelmű: van olyan intézmény, ahol összesen 30 ezer forint többletbevételt jelent a szülőkre rótt újabb teher.

Már két hónap alatt kiderült: rossz döntést hozott a Fidesz, amikor gondozási díjat vezetett be a bölcsődékben. Szinte sehol sem hoz érdemi többletbevételt, csak az adminisztrációt növeli és a szülők részére felesleges teher. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) által vizsgált önkormányzatok, fővárosi kerületek és egyes városok 45,4 %-a nem vezette be az új gondozási díjat, 54,5 % viszont igen. Mint azt a szakszervezet elnökétől, Szűcs Viktóriától megtudtuk, van olyan intézmény is, ahol csupán 30 ezer (!) forint többletbevételt jelentett a bölcsődének az új sarc.

Általánosan érvényes szabály, hogy a gondozási díjat a családok 25%-ának nem kell megfizetni (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részeső, vagy a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok), 25 százalék a maximális díjat fizeti (nem nyújtott be jövedelemigazolást, illetve a legtehetősebbek), és 50 százalék fizeti a jövedelem szerint kiszámított díjat. Az étkezésért térítendő átlagos díj 8 761 Ft/hó, ezen felül jövedelemnyilatkozattal a gondozási díj minimumának átlaga 3 235 Ft/hó és a jövedelmi sávokhoz igazított maximum díjteher átlaga 10 355 Ft/hó.

Az adatokból kiderül, hogy a legdrágább lehet a bölcsőde Budapest XII. kerületében, a legolcsóbb pedig a XIII. kerületben, ahol az étkezés és a gondozás is ingyenes.

A gondozási díj bevezetésével maguk az intézmények mindenesetre nem jártak jól: a díj bevezetése előtt mindenkinek egységesen fizetnie kellett a rezsiköltséget, amit most a negyedük nem fizet. Ezen felül a bölcsődék elesnek attól a pénztől is, amit a gondozási díj bevezetése óta nem szednek.

- Eddig havi 400 forintot kértünk csoportpénzre a szülőktől, amiből fedeztük a papírt, színes ceruzát, gyurmát, ollót, készültünk az ünnepekre ajándékokkal, és néha egy-egy új játék is belefért. Az intézmény vezetőjének utasítására ezt a pénzt április óta nem kérjük el a szülőktől, mivel a gondozási díj egyébként is megterheli a pénztárcájukat - mondta el a STOPnak egy bölcsődei gondozónő. Az igazgatónő ehhez hozzátette, maguk az intézmények plusz pénzt nem kapnak a befizetett gondozási díjból. - A fenntartási költséget természetesen megkapjuk az önkormányzattól. Ahhoz viszont, hogy tudjunk WC papírt venni, és ne a díjfizetéssel leterhelt szülőktől kelljen kérni továbbra is a tisztasági csomagot, már át kell csoportosítani a pénzt, mert erre külön nincsen tétel a költségvetésben.

A tapasztalatok alapján, intézményi szinten azok a bölcsődék jártak jobban, ahol a fenntartó nem élt a díj bevezetésének lehetőségével. További nehézségeket róna a bölcsődékre, ha elfogadnák Lázár János képviselői önálló indítványát, amiben úgy bővítené a bölcsődei férőhelyeket, hogy emelné a csoportlétszámot. A fideszes politikus javaslatában az áll, hogy a bölcsődei "ellátottak száma egyetlen napon sem haladhatja meg a működési engedélyben meghatározott férőhelyszám 110%-át, éves átlagban pedig a férőhelyszám 100%-át".

A BDDSZ levélben fordult Lázárhoz, hogy vonja vissza "bújtatott" bölcsődei csoportlétszám emelésről szóló javaslatát, mely szerint országosan 35 450 férőhelyre fel lehet majd venni 38 995 gyermeket. A KSH adatok alapján 2011-ben 36 685 volt a felvett gyermekek száma. A napi csoportlétszám 10 százalékkal való megemelése miatt a 2011-ben felvettekhez képest több mint 2300-al több gyermeket látnának el országosan a bölcsődékben, mindezt változatlan dolgozói létszám mellett. A szakszervezet szerint a megoldást a normatív finanszírozás rendezése jelentené, amivel biztosítva lenne az önkormányzatok bölcsőde fenntartási képessége.

Címkék: Bölcsöde, fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során