Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2010. Március 04. 13:36, csütörtök | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

10%-kal nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma 2009-ben

10%-kal nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma 2009-ben

Interaktív bemutatósarok, ember nagyságú fotó alak és természetismereti játék várja a látogatókat március 4-7 között a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium standjánál, az idei Utazás Kiállításon. A zöldtárca kiállítása

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter is látogatást tett a zöldtárca standjánál csütörtök délelőtt Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont „A" pavilonjában, az idei Utazás Kiállításon. A standon a hazai nemzeti parkok szakemberei mutatják be az érdeklődőknek a nemzeti parkokat, látogatóközpontokat, bemutatóhelyeket, tanösvényeket és más védett természeti területeket, valamint az ott található ökoturisztikai látnivalókat. A gyermekek számára interaktív bemutatósarok épült, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a természettel. Ember nagyságú fotó mögé állhatnak be azok, akik szeretnének egy természetvédő vagy egy barlangász „bőrébe bújni". Az elkészült fotó mellé „tiszteletbeli természetvédő" vagy „tiszteletbeli barlangász" igazolást kaphatnak. A vállalkozó kedvűek természetismereti játékban vehetnek részt és ajándékokat nyerhetnek.

2009-ben közel 10%-kal növekedett 2008-hoz képest a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma. Ez a látogatószám növekedés figyelemre méltó a hazai turizmus szemszögéből is, 2009-ben ugyanis a gazdasági-pénzügyi válság következtében - a korábbi növekedést követően - csökkent a belföldi vendégforgalom: az előzetes adatok szerint az elmúlt évben a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken több mint 7%-kal csökkent a belföldi vendégek száma. A nemzeti parki látogatók száma ezzel szemben, 2007 és 2008 után - amikor 14-15%-os látogatószám emelkedés volt mérhető - továbbra is dinamikusan növekszik, ami a bővülő programkínálatnak és a marketing területén a Magyar Turizmus Zrt-vel történő együttműködésnek is köszönhető.

Az Utazás Kiállítás megnyitásával egy időben indította el közös pályázatát a környezetvédelmi és önkormányzati minisztérium valamint a Magyar Turizmus Zrt. „Az év ökoturisztikai létesítménye" cím elnyerésére. A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények működtetői megmérettethessék szolgáltatásaik színvonalát a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján. A cím elnyerésére nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások pályázhatnak. A legjobb minősítést elnyerő helyszínek a két tárca vezetőjének elismerésében részesülnek. A címet elnyert létesítményeket a pályázatot kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A pályázati kiírás elérhető a www.kvvm.hu oldalon.

Tavaly 9 nemzeti park 23 pályázata nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programból és Közép- Magyarországi Operatív Programból. A nemzeti parkok csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre. A természetvédelem az Új Magyarország Fejlesztési Terv hét éves időszakában (2007-2013) a KEOP forrásainak 3%-ával, azaz mintegy 33-37 milliárd forinttal gazdálkodik. A KEOP források mellett a Közép-Magyarországi Operatív Programból (KMOP) mintegy 10 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi célú fejlesztések megvalósítására. 2000. és 2010. között összesen 155 nemzeti parki fejlesztés valósult és valósul meg Magyarországon.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.