Városlista
2019. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2010. Március 04. 13:36, csütörtök | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

10%-kal nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma 2009-ben

10%-kal nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma 2009-ben

Interaktív bemutatósarok, ember nagyságú fotó alak és természetismereti játék várja a látogatókat március 4-7 között a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium standjánál, az idei Utazás Kiállításon. A zöldtárca kiállítása

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter is látogatást tett a zöldtárca standjánál csütörtök délelőtt Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont „A" pavilonjában, az idei Utazás Kiállításon. A standon a hazai nemzeti parkok szakemberei mutatják be az érdeklődőknek a nemzeti parkokat, látogatóközpontokat, bemutatóhelyeket, tanösvényeket és más védett természeti területeket, valamint az ott található ökoturisztikai látnivalókat. A gyermekek számára interaktív bemutatósarok épült, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a természettel. Ember nagyságú fotó mögé állhatnak be azok, akik szeretnének egy természetvédő vagy egy barlangász „bőrébe bújni". Az elkészült fotó mellé „tiszteletbeli természetvédő" vagy „tiszteletbeli barlangász" igazolást kaphatnak. A vállalkozó kedvűek természetismereti játékban vehetnek részt és ajándékokat nyerhetnek.

2009-ben közel 10%-kal növekedett 2008-hoz képest a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma. Ez a látogatószám növekedés figyelemre méltó a hazai turizmus szemszögéből is, 2009-ben ugyanis a gazdasági-pénzügyi válság következtében - a korábbi növekedést követően - csökkent a belföldi vendégforgalom: az előzetes adatok szerint az elmúlt évben a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken több mint 7%-kal csökkent a belföldi vendégek száma. A nemzeti parki látogatók száma ezzel szemben, 2007 és 2008 után - amikor 14-15%-os látogatószám emelkedés volt mérhető - továbbra is dinamikusan növekszik, ami a bővülő programkínálatnak és a marketing területén a Magyar Turizmus Zrt-vel történő együttműködésnek is köszönhető.

Az Utazás Kiállítás megnyitásával egy időben indította el közös pályázatát a környezetvédelmi és önkormányzati minisztérium valamint a Magyar Turizmus Zrt. „Az év ökoturisztikai létesítménye" cím elnyerésére. A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények működtetői megmérettethessék szolgáltatásaik színvonalát a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján. A cím elnyerésére nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások pályázhatnak. A legjobb minősítést elnyerő helyszínek a két tárca vezetőjének elismerésében részesülnek. A címet elnyert létesítményeket a pályázatot kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A pályázati kiírás elérhető a www.kvvm.hu oldalon.

Tavaly 9 nemzeti park 23 pályázata nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programból és Közép- Magyarországi Operatív Programból. A nemzeti parkok csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre. A természetvédelem az Új Magyarország Fejlesztési Terv hét éves időszakában (2007-2013) a KEOP forrásainak 3%-ával, azaz mintegy 33-37 milliárd forinttal gazdálkodik. A KEOP források mellett a Közép-Magyarországi Operatív Programból (KMOP) mintegy 10 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi célú fejlesztések megvalósítására. 2000. és 2010. között összesen 155 nemzeti parki fejlesztés valósult és valósul meg Magyarországon.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 21. 14:05, szombat | Belföld

Sokan utaznak Csernobilba a sorozat hatására

Egyre népszerűbbek a különböző tematikus utak a turisták körében - mondta Kiss Róbert Richárd szakújságíró az M1 szombat reggeli műsorában.

2019. Szeptember 21. 12:52, szombat | Belföld

Európai díjra jelölték a magyar Harmed zenekart

Tizenhárom év után ismét magyar zenekart jelöltek az európai könnyűzenei tehetségek díjára. A hardcore/metál Harmed a rangos Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) idei várományosai közé került.

2019. Szeptember 21. 09:48, szombat | Belföld

Ma van a Színházak éjszakája

Ma van a Színházak éjszakája: kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó eseményekkel várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget, de számos vidéki színház is szervez programokat.

2019. Szeptember 21. 09:09, szombat | Belföld

Bértárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a vasutas és a volános szakszervezetek

Az állami vállalatok közül a MÁV és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek a bértárgyalások megindítását kezdeményezik a kormánnyal és a munkáltatókkal,