Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Március 04. 13:36, csütörtök | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

10%-kal nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma 2009-ben

10%-kal nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma 2009-ben

Interaktív bemutatósarok, ember nagyságú fotó alak és természetismereti játék várja a látogatókat március 4-7 között a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium standjánál, az idei Utazás Kiállításon. A zöldtárca kiállítása

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter is látogatást tett a zöldtárca standjánál csütörtök délelőtt Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont „A" pavilonjában, az idei Utazás Kiállításon. A standon a hazai nemzeti parkok szakemberei mutatják be az érdeklődőknek a nemzeti parkokat, látogatóközpontokat, bemutatóhelyeket, tanösvényeket és más védett természeti területeket, valamint az ott található ökoturisztikai látnivalókat. A gyermekek számára interaktív bemutatósarok épült, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a természettel. Ember nagyságú fotó mögé állhatnak be azok, akik szeretnének egy természetvédő vagy egy barlangász „bőrébe bújni". Az elkészült fotó mellé „tiszteletbeli természetvédő" vagy „tiszteletbeli barlangász" igazolást kaphatnak. A vállalkozó kedvűek természetismereti játékban vehetnek részt és ajándékokat nyerhetnek.

2009-ben közel 10%-kal növekedett 2008-hoz képest a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma. Ez a látogatószám növekedés figyelemre méltó a hazai turizmus szemszögéből is, 2009-ben ugyanis a gazdasági-pénzügyi válság következtében - a korábbi növekedést követően - csökkent a belföldi vendégforgalom: az előzetes adatok szerint az elmúlt évben a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken több mint 7%-kal csökkent a belföldi vendégek száma. A nemzeti parki látogatók száma ezzel szemben, 2007 és 2008 után - amikor 14-15%-os látogatószám emelkedés volt mérhető - továbbra is dinamikusan növekszik, ami a bővülő programkínálatnak és a marketing területén a Magyar Turizmus Zrt-vel történő együttműködésnek is köszönhető.

Az Utazás Kiállítás megnyitásával egy időben indította el közös pályázatát a környezetvédelmi és önkormányzati minisztérium valamint a Magyar Turizmus Zrt. „Az év ökoturisztikai létesítménye" cím elnyerésére. A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények működtetői megmérettethessék szolgáltatásaik színvonalát a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján. A cím elnyerésére nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások pályázhatnak. A legjobb minősítést elnyerő helyszínek a két tárca vezetőjének elismerésében részesülnek. A címet elnyert létesítményeket a pályázatot kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A pályázati kiírás elérhető a www.kvvm.hu oldalon.

Tavaly 9 nemzeti park 23 pályázata nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programból és Közép- Magyarországi Operatív Programból. A nemzeti parkok csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre. A természetvédelem az Új Magyarország Fejlesztési Terv hét éves időszakában (2007-2013) a KEOP forrásainak 3%-ával, azaz mintegy 33-37 milliárd forinttal gazdálkodik. A KEOP források mellett a Közép-Magyarországi Operatív Programból (KMOP) mintegy 10 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi célú fejlesztések megvalósítására. 2000. és 2010. között összesen 155 nemzeti parki fejlesztés valósult és valósul meg Magyarországon.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.