Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Március 05. 10:35, hétfő | Belföld

15 év után változik a wifi

15 év után változik a wifi

Másfél évtized után lecserélik a mára több ponton is sebezhetővé vált WPA2-es wifibiztonsági protokollt. Az új technológiát már az idén bevezethetik, pár éven belül, a régi routerek elöregedésével és cseréjével mindenkihez eljut.

Alig néhány hónappal ezelőtt, 2017 októberében derült fény arra a biztonsági hibára, ami minden internetezőt érint. A belga Mathy Vanhoef kutató a wifi-routerek biztonságáért felelős WPA2 protokollban talált olyan hibát, ami miatt feltörhetővé vált az eszköz.

A feltárt hiba is azt mutatta, komoly szükség van már a jelenleg 15 éve használt védelmi protokoll lecserélésére, és úgy tűnik, az idei évben véglegesedik a megoldás. Az eszközminősítéssel foglalkozó iparági szövetség, a Wi-Fi Alliance nemrég jelentette be a WPA3-as biztonsági protokollt, aminek köszönhetően jóval biztonságosabb lehet a wifis netezés.

A WPA3 a jelenleginél jobban védi a személyes adatokat az ingyenes, nyílt wifi esetében is, illetve hatékonyabb védekezést tesz lehetővé az úgynevezett brute force támadásokkal szemben is: bizonyos számú sikertelen próbálkozás után egyszerűen blokkolná a belépést. Emellett az egyszerűbb, védelem nélkül álló hálózati eszközök (például az Internet of Things eszközök) számára is védelmet nyújtana, így a hackerek ezekhez sem tudnának hozzáférni. Emellett jön a 192 bites védelem is, ami elsősorban a kormányzati szervek, vagy az ipari szereplők számára nyújthat magasabb védelmi szintet.

A fejlesztők szerint az új szabvány még az idei évben elérhető válik az otthoni és a céges routerek számára is.

Forrás: hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk