Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Szeptember 10. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

1500 ember kerülhet utcára

1500 ember kerülhet utcára

1500 ember munkahelye kerülhet veszélybe a Fejér megyei Mór térségében. A helyi ipari parkban két multinacionális cég is csoportos létszámleépítésre készül, ráadásul év végével bezár a márkushegyi bányaüzem is. A szakszervezetek

 

Hatszáz dolgozó a gyárkapu mögött demonstrált a Flextronics móri üzemében. Az emberek gyertyákat gyújtottak a gyár lépcsőjén, így tiltakozva az ellen, hogy március 31-ig újabb 337 munkavállalót küldenek el a cégtől. A Dräxlmaier munkásai közül sokan a szolidaritási nagygyűlésen is részt vettek. Sokan a kezdetek óta, 17 éve dolgoznak a gyárban.

 

Az üzemi tanács szerint egy új befektető minimális fejlesztéssel átvehetné a megüresedő üzemcsarnokokat. A helyi munkástanács vezetője szerint a zömében betanított munkát végző nők átképzése szinte lehetetlen. „Többnyire képzetlenek, vagy az első munkahelyük. Ők 25-30 évet töltöttek el a munka világában. Soha életükben nem töltöttek ki egy pályázatot, nem tudják, hogyan kell csinálni. Nekik egy átképzés nem segítene. 55 éves nők nem igazán tudnak újból elhelyezkedni" - mondta Komáromi Ferencné, a móri Kábelkonfekcionálók Munkástanácsának az elnöke.

 

A szakszervezetek szerint a kialakult helyzetet csak kormányzati segítségnyújtással lehet megoldani. „Stagnál a munkanélküliségnek a sosem látott mértékű szintje. Valóban nagyon fontos intézkedésekre van szükség, hogy valamiféle beruházások történjenek, azok pedig munkahelyeket kreáljanak, mert csakis ezen az úton lehet a jelenlegi szörnyű helyzetből kikecmeregni" - fogalmazta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének az elnöke.

 

A nagygyűlésen elhangzott: kormányzati szinten tárgyalnak arról, hogy új befektető érkezzen Mórra az Audi, illetve a Volkswagen Győrben tervezett beruházásával kapcsolatban.

 

(hírTV)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.