Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Augusztus 09. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

1500 kilométeres út az életmentő műtétért

1500 kilométeres út az életmentő műtétért

1500 kilométert kellett utaznia egy nem egészen egyéves kisbabának azért, hogy kaphasson egy darabot édesapja májából. Nem sokkal születése után a kislány ugyanis besárgult és kiderült, hogy nincs epehólyagja. Az orvosok megállapítottá

A kislány donorja az édesapja volt. A Magyar Transzplantációs Társaság vezetője szerint Magyarországon még túl kevés a tapasztalat egy ilyen speciális műtéthez.


Egészen hozzászokott már Németországhoz a kis Sára, pedig csak egy műtétre utazott ki.
A kislány édesanyjával és édesapjával együtt mindhárman 1500 kilométert utaztak, hogy megmentsék Sára életét. A műtét 35 millió forintba került, ezt a TB állta. Az utazás és a szállás költségeit azonban nekik kellett állniuk, erre pedig nem volt pénzük. Szerencsére sokan segítettek.

"Volt aki utalt a számlánkra, volt aki bébiétellel, pelenkával segített és rendeztek kézilabda meccset, futball meccset, amelynek a nevezési díját mind nekünk adták, úgyhogy Orosháza egy szuper város" - mondta Molnár Szilvia, a kislány édesanyja.


A Magyar Transzplantációs Társaság egyik vezetője az RTL Híradónak azt mondta, azért nem lehetett Magyarországon megműteni a kislányt, mert itthon évente mindössze 3-4 ilyen eset van, ezért még gyűjteni kell a tapasztalatot.

"Magyarországon a nagyobb gyermekeknek és a felnőtteknek a májátültetése a Nyugat-európai színvonalnak megfelelően, és annak az eredménynek megfelelően zajlik. Azzal nincs probléma, ez egy nagyon speciális része a májátültetésnek" - mondta Szőnyi László, a Magyar Transzplantációs Társaság egyik vezetője.


A műtét után itthon már Szőnyi László felügyeli Sárát. A transzplantáció után ugyanis még sok gond adódhat. A test ugyanis mindent elkövet azért, hogy az idegen szervet kilökje magából. Az orvosok ezt próbálják megakadályozni.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.