Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2010. Június 14. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

16 ezer tonna akácméz hiányzik

16 ezer tonna akácméz hiányzik

Drága és kevés lesz idén a piacokon az akácméz - az esős idő miatt ugyanis a méhek nem tudtak nektárt gyűjteni a virágokról. Egy átlagos év termésének mindössze 5 százalékát sikerült elérni idén, ami azt jelenti, hogy 16 ezer tonna

Május 14 volt az egyetlen olyan nap, amikor a méhek tudtak az akácokról nektárt gyűjteni. Utána 5 nap folyamatos eső következett, a viharos szél és a csapadék lemosta a virágot a fákról.


- Amikor elkezdett volna virágozni az akác, megjött az esős idő. Ilyenkor nem tudnak dolgozni a méhek és nektárképződés sincs a fákon - mondta a hírTV-nek Bátai József méhész.A méhészek egy átlagos év akácméz termelésének mindössze 5 százalékát tudták begyűjteni, ráadásul a minőséggel is problémák vannak.- Sajnos a mézzel is baleset történt. Olyan magas a víztartalma, hogy nem eladható, úgy hogy most gondolkodnak a méhészek, hogy mit tegyenek vele. Néhányan már visszaetették és újra kipergetik. Ez egy óriási macera, nagyon nagy munka és tovább csökkenti az amúgy is szerény termést - mondta Nagyernyei Attila, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Tolna megyei elnöke.A piac szinte azonnal reagált a hiányra, 1 kiló akácméz kiskereskedelmi ára 2200 forintra nőtt, de a felvásárlók így sem kapnak belőle, mert a termelők ilyen kis mennyiséget maguk is el fognak tudni adni. A rossz idő miatt összesen 16 ezer tonna akácméz esett ki, ami 7 milliárd forintos kárt okozott a méhészeknek.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 23. 05:00, szerda | Belföld

Több helyen még mindig egészségtelen a levegő

Nyíregyházán és Szegeden továbbra is egészségtelen a levegő a magas szállópor-tartalom miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden a Facebook-oldalán.

2019. Október 23. 05:00, szerda | Belföld

Több mint 2 fokkal dőlt meg a napi melegrekord

Több mint 2 fokkal dőlt meg a melegrekord kedden - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

2019. Október 22. 18:08, kedd | Belföld

Az őszi szünetben is biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés

A őszi szünetben - ahogyan az összes iskolai szünetben - is biztosítja a kormány az ingyenes gyermekétkeztetést a rászoruló diákoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

2019. Október 22. 17:07, kedd | Belföld

Hamarosan érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

Novemberben érkezik a minden eddiginél magasabb összegű nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíjkiegészítés, egy átlag nyugdíjas novemberben összesen 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban