Városlista
2020. január 17, péntek - Antal

Hírek

2010. Június 14. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

16 ezer tonna akácméz hiányzik

16 ezer tonna akácméz hiányzik

Drága és kevés lesz idén a piacokon az akácméz - az esős idő miatt ugyanis a méhek nem tudtak nektárt gyűjteni a virágokról. Egy átlagos év termésének mindössze 5 százalékát sikerült elérni idén, ami azt jelenti, hogy 16 ezer tonna

Május 14 volt az egyetlen olyan nap, amikor a méhek tudtak az akácokról nektárt gyűjteni. Utána 5 nap folyamatos eső következett, a viharos szél és a csapadék lemosta a virágot a fákról.


- Amikor elkezdett volna virágozni az akác, megjött az esős idő. Ilyenkor nem tudnak dolgozni a méhek és nektárképződés sincs a fákon - mondta a hírTV-nek Bátai József méhész.A méhészek egy átlagos év akácméz termelésének mindössze 5 százalékát tudták begyűjteni, ráadásul a minőséggel is problémák vannak.- Sajnos a mézzel is baleset történt. Olyan magas a víztartalma, hogy nem eladható, úgy hogy most gondolkodnak a méhészek, hogy mit tegyenek vele. Néhányan már visszaetették és újra kipergetik. Ez egy óriási macera, nagyon nagy munka és tovább csökkenti az amúgy is szerény termést - mondta Nagyernyei Attila, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Tolna megyei elnöke.A piac szinte azonnal reagált a hiányra, 1 kiló akácméz kiskereskedelmi ára 2200 forintra nőtt, de a felvásárlók így sem kapnak belőle, mert a termelők ilyen kis mennyiséget maguk is el fognak tudni adni. A rossz idő miatt összesen 16 ezer tonna akácméz esett ki, ami 7 milliárd forintos kárt okozott a méhészeknek.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 17. 15:45, péntek | Belföld

Fontos tudnivalókat közölt a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján emlékeztet, hogy sok veleszületett vagy szerzett betegséggel, életmódot befolyásoló sérüléssel járó embernek jár adókedvezmény.

2020. Január 17. 14:50, péntek | Belföld

Fontos bejelentéseket tett az OTP, minden ügyfél érintett

Az OTP egyszerre fejleszti a hagyományos és digitális szolgáltatásait, figyelembe véve az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát és a környezettudatosság szempontjait - mondta az OTP ügyvezető igazgatója a bank sajtórendezvényén Budapesten.

2020. Január 17. 14:43, péntek | Belföld

Megszúrta 9 éves osztálytársát egy kislány egy fővárosi iskolában

Bicskával sebesítette meg osztálytársát egy 10 éves gyerek egy fővárosi általános iskolában – állítja a sérült kislány édesanyja, aki szerint mentőt sem hívtak a gyerekhez. A nőt hétfőn azzal hívták, hogy menjen be az iskolába,

2020. Január 17. 10:18, péntek | Belföld

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartják - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.