Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2010. Június 14. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

16 ezer tonna akácméz hiányzik

16 ezer tonna akácméz hiányzik

Drága és kevés lesz idén a piacokon az akácméz - az esős idő miatt ugyanis a méhek nem tudtak nektárt gyűjteni a virágokról. Egy átlagos év termésének mindössze 5 százalékát sikerült elérni idén, ami azt jelenti, hogy 16 ezer tonna

Május 14 volt az egyetlen olyan nap, amikor a méhek tudtak az akácokról nektárt gyűjteni. Utána 5 nap folyamatos eső következett, a viharos szél és a csapadék lemosta a virágot a fákról.


- Amikor elkezdett volna virágozni az akác, megjött az esős idő. Ilyenkor nem tudnak dolgozni a méhek és nektárképződés sincs a fákon - mondta a hírTV-nek Bátai József méhész.A méhészek egy átlagos év akácméz termelésének mindössze 5 százalékát tudták begyűjteni, ráadásul a minőséggel is problémák vannak.- Sajnos a mézzel is baleset történt. Olyan magas a víztartalma, hogy nem eladható, úgy hogy most gondolkodnak a méhészek, hogy mit tegyenek vele. Néhányan már visszaetették és újra kipergetik. Ez egy óriási macera, nagyon nagy munka és tovább csökkenti az amúgy is szerény termést - mondta Nagyernyei Attila, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Tolna megyei elnöke.A piac szinte azonnal reagált a hiányra, 1 kiló akácméz kiskereskedelmi ára 2200 forintra nőtt, de a felvásárlók így sem kapnak belőle, mert a termelők ilyen kis mennyiséget maguk is el fognak tudni adni. A rossz idő miatt összesen 16 ezer tonna akácméz esett ki, ami 7 milliárd forintos kárt okozott a méhészeknek.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 28. 18:20, szombat | Belföld

Szijjártó: hosszú távra kell berendezkedni a járvány elleni védekezésben

A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni, ez már beigazolódott, és a hosszú távú védekezést több területen kell végrehajtani - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

2020. Március 28. 18:07, szombat | Belföld

Házhoz viszi a könyveket az időseknek több könyvtár

Házhoz viszi a könyveket az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak az ország több bibliotékája.

2020. Március 28. 16:08, szombat | Belföld

A bűnözők gyorsan alkalmazkodnak a válsághoz

A bűnözők gyorsan alkalmazkodnak a koronavírus-járvány okozta válsághoz, módosítják stratégiáikat a kialakult helyzet lehetőségeinek kiaknázására

2020. Március 28. 15:09, szombat | Belföld

Néhány nap alatt másfélszeresére nőtt a Digitális Összefogás felajánlásainak száma

A Digitális Összefogás kezdeményezés keddi bejelentése óta eltelt napokban a korábbi nyolcvan digitális felajánlás mellé újabb negyven érkezett - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szombaton az MTI-vel.