Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Augusztus 01. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

18. századi balatoni focistanő az olimpia megnyitóján

18. századi balatoni focistanő az olimpia megnyitóján

Kovács Andrea úszó karrierje elúszott a kamaszkorával, azóta kereste a lehetőséget, hogy valahogy részt vehessen az olimpián. A balatoni lány május óta gyakorolt Danny Boyle irányítása alatt

Akinek nem ismerős Danny Boyle, talán a filmjei azok lesznek: 127 óra, Gettómilliomos, vagy a kultuszfilmnek számító Trainspotting. Ő rendezte az idei nyári olimpiai játékok megnyitóünnepségét és irányította személyesen a nap 24 órájában az előkészületeket.

A fotón jobbról a második lány Andrea és aki átkarolja: Danny Boyle

Na de vissza Andreához, hisz nekünk ő sokkal érdekesebb színfoltja volt a megnyitónak, hiába tiszteljük, szeretjük Boyle munkáit. Összesen hat magyar mondhatja el magáról, hogy részt vett a londoni megnyitón, tették mindezt ráadásul teljesen ingyen. Óriási volt a harc a posztokért, hatalmas volt a jókedv és gyönyörű, nemzetközi barátságok kötődtek. De meséljen erről inkább Andrea.

- Londonban élek, dolgozom egy ideje és már nagyon rég elterveztem, hogy ha addig nem alakul másként az életem, szeretnék aktív résztvevője lenni az olimpiának. Válogatott úszó voltam, de fiatalon abbahagytam a sportolást, más esélyem nem maradt kijutni az olimpiára. Így amikor tavaly novemberben elindították a szervezők azt az internetes oldalt, ahol jelentkezni lehetett különböző posztokra, rögtön beadtam én is a pályázatomat- meséli Andrea, aki egyébként aerobic oktató egy londoni szabadidőközpontban. – Eleinte úgy gondoltam, hogy fizető állásra jelentkezem, de biztosra akartam menni, így inkább a ceremónián résztvevő önkéntes statiszta posztot jelöltem be.

Ezzel nem volt egyedül. Sőt. A többórás válogatókra összesen körülbelül hatvan ezer jelentkező érkezett, akik közül tízezer szerencsés vehetett részt az olimpiai megnyitón. Miután Andi is szerepet kapott az egyik jelenetben, rengeteget kellett próbára járnia.

- Az én csapatomnak „színészi” munkája volt. Azt a jelenetet kellett eljátszanunk, amikor egy régi kor úgymond falusi focicsapata összecsap a mai futball sztárokkal. A megnyitóig ezt gyakoroltuk heti kétszer öt, majd kétszer nyolc órában. Daniel, a rendező végig jelen volt, folyamatosan instruált minket, fantasztikus figura, hihetetlen élmény volt vele dolgozni.

Beszélgetésünk során Andit arról is kérdeztem, másokat mi motiválhat abban, hogy önként ennyi időt, energiát fektessenek egy több órás megnyitó lebonyolításába, ráadásul ingyen.

- A próbák alatt természetesen barátságok is szövődtek szép számmal. Megismerkedtem például egy kínai lánnyal, akinek ez már a sokadik olimpiai megnyitója volt. Viccesen meg is jegyezte, hogy „de jó, akkor négy év múlva veled is újratalálkozom”. Aki volt már, mind azt mondja, olyan ez mint a drog. És valóban. Már most azon gondolkozom, vajon négy év múlva hogyan alakul majd az életem. Lesz-e lehetőségem még megnyitón részt venni.

És tényleg. Az a lelkesedés, mosolygás, hév, amivel Andi több nappal a megnyitó után elmesélte élményeit, ahogy felidézte hogyan jutottak fel a VIP szektorba egy fotó erejéig, vagy miként élte meg, hogy ekkora tömeg előtt kell megmutatnia magát, tényleg bámulatos, egyszersmind rémisztő is.

- Gyakoroltatták velünk a tömeget is, a megnyitó előtti hétfőn például ötvenezren voltak kinn a próbán. A meglepetések idejére kiküldték a nézőket, sőt, voltak olyan elemek is, amikről mi végig azt hittük, hogy baki. Aztán számunkra is csak a megnyitó napján vált világossá, hogy néhány elemet előlünk is titkoltak. James Bondról, Beckhamről, vagy a tűzről semmit sem tudtunk. Csak annyit mondtak, hogy lesz valami. Kicsit féltem is, amikor azt mondták, hogy lesz egy rakás gyerek és élő állatok is szerepelnek a produkcióban. Ezzel kapcsolatban annyi utasítást kaptunk, hogy kiknek kell foglalkoznia az esetlegesen „megőrülő” gyerekhaddal, vagy, hogy kinek az utasításait kell követnünk állattal kapcsolatos incidens esetén. Szerencsére egyikre sem került sor.

Hogy ekkora gárdával dolgozva, az okostelefonok, wifi és HD korában hogyan voltak képesek minden kiszivárgó képkockát visszatartani, vagy töröltetni a megnyitóig, már-már a Mátrixra emlékeztetett.

- A megnyitó előtt több embert is kirúgtak amiatt, mert fotókat töltött fel a facebookra. Persze mi is készítettünk képeket, de a megnyitóig eszünkben sem volt publikálni. Egyébként pedig folyamatosan figyeltek minden megjelentést és azonnal reagáltak, ha illetéktelenek fotót, vagy videót osztottak meg valahol a világhálón.

Annyi biztos, hogy páratlan élményben volt része a magyar lánynak, ráadásul a megnyitón ők ejtettek egy nagy bakit, ami akár rosszul is elsülhetett volna.

Közel a tűzhöz...

- Páran véletlenül rossz helyen jöttünk le a színről és a nemzetek delegációi között lyukadtunk ki a lelátón. Szerencsére nem jött értünk senki, így egészen a végéig ott maradhattunk, a dobosokkal együtt partizunk a tűk körül hajnali fél kettőkor. Élménydús este volt. Megérte kockáztatni.

Nézd meg Andrea fotóit az londoni olimpia megnyitó ünnepségéről!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.