Városlista
2019. augusztus 24, szombat - Bertalan

Hírek

2019. Január 02. 10:28, szerda | Külföld

180 éve készült az első fotó a Holdról

180 éve készült az első fotó a Holdról

Louis Daguerre francia fotográfus 1839. január 2-án készítette el az első fotót a Holdról.

Más források szerint 1840. január 2-án készült el a fotó. Ugyanezen év március 8-án Daguerre laboratóriuma leégett, így sok más fotótörténeti jelentőségű képpel együtt az első Holdról készült fotó is megsemmisült.

Louis-Jacques-Mandé Daguerre francia vegyész, a fényképezés úttörője volt. Adótisztként, majd színházi díszletfestőként dolgozott.

Első találmánya a kép idő- és térbeli változását érzékeltette. Vászonra festett, áttetszővé tett kép mögött színezett, vékony selyemvásznakat helyezett el, és zsinórok mozgatásával és fény segítségével természeti jelenségeket érzékeltetett. Foglalkoztatni kezdte az a probléma, hogy milyen technikai eszközzel lehetne a világ képmását létrehozni.

Az első kísérletei nem jártak eredménnyel. 1827-ben találkozott Joseph Niépce-vel, aki szintén a fényképezőgép feltalálásán dolgozott. Rá két évre társultak, azonban Niepce 1833-ban meghalt. Daguerre-nek egyedül 1837-re sikerült kifejlesztenie az azóta róla elnevezett a dagerrotípiát.

1839-ben hozta nyilvánosságra találmányát, de nem szabadalmaztatta. Ezért cserébe a francia kormány élete végéig járadékot fizetett neki, és Niépce fiának is.

Forrás: maimanohaz.blog.hu; ezenanapon.hu

Főkép: fototortenet.blogspot.com

Kép: pixels.com

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 24. 12:03, szombat | Külföld

Szakértő: Németországban a szolidaritási adó kivezetésével nőhetnek a fizetések

A németek fizetése 5,5 százalékkal lehet több, ha megtörténik a keleti tartományok felzárkóztatását átfogóan rendező szolidaritási adó 2021-re tervezett kivezetése -

2019. Augusztus 23. 16:20, péntek | Külföld

Rengeteg utas eltűnt, miután kigyulladt egy hajó Indonéziában

Legalább 34 embernek nyoma veszett pénteken az indonéziai Jáva szigete közelében, miután tűz ütött ki egy kompon.

2019. Augusztus 23. 14:30, péntek | Külföld

Török buszhálózathoz csatlakozik a FlixBus

A FlixBus és az Actera Group magántőke-befektetési vállalat megegyezett arról, hogy a Kamil Koç, Törökország legnagyobb múltra visszatekintő távolsági buszszolgáltatója csatlakozik a FlixBus hálózatához.

2019. Augusztus 23. 11:28, péntek | Külföld

A 2030-as évek elején jelenhet meg az utolsó belső égésű motor a Volkswagen kínálatában

Várhatóan a 2030-as évek elején jelenik meg az utolsó új fejlesztésű belső égésű motor a Volkswagen német autógyártó társaság kínálatában - írta a Handelsblatt című német üzleti lap pénteken.