Városlista
2020. január 19, vasárnap - Sára

Hírek

2019. Január 02. 10:28, szerda | Külföld

180 éve készült az első fotó a Holdról

180 éve készült az első fotó a Holdról

Louis Daguerre francia fotográfus 1839. január 2-án készítette el az első fotót a Holdról.

Más források szerint 1840. január 2-án készült el a fotó. Ugyanezen év március 8-án Daguerre laboratóriuma leégett, így sok más fotótörténeti jelentőségű képpel együtt az első Holdról készült fotó is megsemmisült.

Louis-Jacques-Mandé Daguerre francia vegyész, a fényképezés úttörője volt. Adótisztként, majd színházi díszletfestőként dolgozott.

Első találmánya a kép idő- és térbeli változását érzékeltette. Vászonra festett, áttetszővé tett kép mögött színezett, vékony selyemvásznakat helyezett el, és zsinórok mozgatásával és fény segítségével természeti jelenségeket érzékeltetett. Foglalkoztatni kezdte az a probléma, hogy milyen technikai eszközzel lehetne a világ képmását létrehozni.

Az első kísérletei nem jártak eredménnyel. 1827-ben találkozott Joseph Niépce-vel, aki szintén a fényképezőgép feltalálásán dolgozott. Rá két évre társultak, azonban Niepce 1833-ban meghalt. Daguerre-nek egyedül 1837-re sikerült kifejlesztenie az azóta róla elnevezett a dagerrotípiát.

1839-ben hozta nyilvánosságra találmányát, de nem szabadalmaztatta. Ezért cserébe a francia kormány élete végéig járadékot fizetett neki, és Niépce fiának is.

Forrás: maimanohaz.blog.hu; ezenanapon.hu

Főkép: fototortenet.blogspot.com

Kép: pixels.com

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 19. 16:11, vasárnap | Külföld

A venezuelai elnök kész közvetlen tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal

Nicolás Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy kész közvetlen tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal.

2020. Január 19. 12:28, vasárnap | Külföld

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz részt a királyi család munkájában

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő, és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota.

2020. Január 19. 05:00, vasárnap | Külföld

Óriási összeget költ a Netflix saját tartalmak előállítására a következő években

Iparági elemzés szerint a Netflix a következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására.

2020. Január 18. 18:05, szombat | Külföld

Fényjátékokat, alkalmi érmét tervez a brit kormány a kilépés napján

Fényjátékokkal, London belvárosának fellobogózásával és külön erre az alkalomra tervezett pénzérme kibocsátásával készül a brit kormány az Egyesült Királyság EU-tagságának két hét múlva esedékes megszűnésére.