Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 28. 10:00, vasárnap | Belföld

194. Anna-bál Balatonfüreden esőben, elsőbálozók lettek a bál szépei

194. Anna-bál Balatonfüreden esőben, elsőbálozók lettek a bál szépei

Kezdetét vette szombaton este a 194. Anna-bál, Balatonfüreden. Az esemény megnyitóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: az az ország erős, amelynek hagyományai vannak.

Az államtitkár hangsúlyozta: "egy olyan nemzet, amelynek olyan hagyományai vannak, mint a csaknem kétszáz éves Anna-bál, büszkének tarthatja és erősnek gondolhatja magát. Annak a nemzetnek, amelynek vannak hagyományai és ismeri, tiszteli azokat, van jövője is."

Arról is beszélt, hogy "körülbelül 158 ezer Anna él ma Magyarországon, az Anna név ma is a legnépszerűbb női nevek közt van az országban."

A bál díszvendége, Kálmán Yvonne, Kálmán Imre Mexikóban élő lánya arról beszélt, hogy minden, ami Magyarországhoz és a Balatonhoz kötődik, közel áll szívéhez, mert édesapja itt született.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte: lassan kétszáz éve rendezik meg az Anna-bált Balatonfüreden és mint mondta, a legenda akkor lesz igazán élő, ha a bált évről évre megpróbálják megújítani. Azt a célt tűzték ki, hogy amikor elérik a kétszázadik Anna-bált, a rendezvény az egész város ünnepe legyen és minden balatonfüredi lakos vegyen részt a bál forgatagában. A báli rendezvények bővítése érdekében már harmadik éve rendeznek utcabált, idén pedig már a Gyógy téren, a Kossuth-forrás környékén is megjelentek a bálozók.

Több mint 700 vendég vett részt a bálon, amelyre vacsora közben lesújtott a vihar, a Gyógy téri terítést illetve az utcabált elmosta az eső. A báli hangulatot azonban nem rontotta el az időjárás, a tánc és a program a bálteremben folytatódott.

Idén is az Anna-bálon adták át a Balatonfüred fejlesztésében és népszerűsítésében végzett kiemelkedő teljesítményért odaítélt Kiss Ernő-díjat, melyet idén Káel Csaba filmrendező, a Művészetek Palotája vezérigazgatója kapott.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

A patinás rendezvényt az Anna Fesztivál eseményei előzték meg. Prímásverseny, szívhalászat, operagála és utcabál.
170 év hagyományát őrző mulatság, amelyre idén először a hagyományos 80 ezer forint volt a belépő és a sétálójegyek mellett a Gyógy téren elhelyezett asztalokhoz is lehetett jegyet váltani. A hagyományoknak megfelelően minden hölgy sorszámozott herendi porcelánszívet kapott ajándékba, amelyek ezúttal a Balatonnál lenyugvó nap színét idézik.

Szombaton, a bál napján a Vaszary-villa kertjében gyülekeztek a vendégek és onnan indult a zenés menet.
Feltűnta bálban Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Eperjes Károly, Olasz Anna, Zoób Kati, Rasovszky Kristóf, Litkey Farkas illetve az indiai nagykövet is.

A bál díszvendége a híres zeneszerző, Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne. A gálaműsor ezúttal a moszkvai Bolsojban is bemutatott, Káel Csaba rendezte operett volt.

A bál háziasszonya, immár harmadik alkalommal Juhász Anna irodalmár. A bál szépe egyetlen példányban készülő Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú Herendi vázát kapott, a serleg Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén debütált először, Magyarország hivatalos nászajándékaként.

A bál szépe Viktória-mintás herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba.

A legszebb 15 lányt, a hagyományokhoz híven, a báli közönség szavazta meg, a bál szépét és két udvarhölgyét a zsűri választotta ki.

Bemutatásuk éjfél előtt félórával történt, ők vasárnap délelőtt tíz órakor a Kisfaludy Színpadon is láthatók, majd sétakocsikáznak a városban. A bál estéjén bárki sétakocsikázhatott a díszes fogatokkal.

A kisvárdai 23 éves Purgel Rékát választották a 194. Anna-bál szépének. Az első udvarhölgy a 19 éves budapesti Krulik Dalma, a második udvarhölgy pedig a 16 éves komáromi Császár Ágnes lett. A bál szépe korábban még szakdolgozatot is írt a bálról.

"Az Anna-bálról írtam az egyetemi szakdolgozatomat. Nem a reformkor érdekelt az Anna-bál történetében, sokkal inkább az újrakezdés, az 1950-es évek, amikor Zákonyi Ferenc felélesztette a bál hagyományát. Vágyálmom volt, hogy itt lehessek a bálon, most minden kívánságom teljesült" – mondta a balatonfured.hu-nak a bál szépe, Purgel Réka, aki jelenleg az ELTE kulturális örökség tanulmányok mesterszakának elsőéves hallgatója.

"Évek óta szerettem volna eljönni a bálra, nagymamám álma volt, hogy itt legyek" – válaszolta kérdésünkre az első udvarhölgynek választott, Budapestről érkező, 19 éves Krulik Dalma.
A második udvarhölgynek választott 16 éves komáromi Császár Ágnes még gimnazista, emelt szintű angol tagozatra jár. "Direkt kék színű ruhát választottam, hogy eltérjek a szokástól." - mesélte

A hölgyek nyakába a Vaszary Villa kertjében akasztották fel a Balatonnál lenyugvó Napot idéző vérpiros színű porcelánszíveket. A palotást ezúttal is a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolták, kísért a Mendelssohn Kamarazenekar.

Forrás: origo.hu, balatonfured.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.