Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Július 29. 22:31, péntek | Helyi
Forrás: MTI-V

1956 - Országos turnéra indul a forradalmi táncjáték

1956 - Országos turnéra indul a forradalmi táncjáték

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon júniusban bemutatott, \'56 - Egy nép kiáltott című forradalmi táncjáték országos turnéra indul, amelynek első állomása augusztus 19-én Szekszárd lesz.

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára készült mű a 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait idézi meg a zene és a tánc nyelvén. A darab jeleneteket ragad ki ezekből az időkből harcosan, romantikusan, búsan, optimistán, sodró zenei kísérettel és látványosan sok tánccal. A produkció a nyár folyamán csak Szekszárdon, októberben viszont Szolnokon, Győrben, Budapesten, Kecskeméten és Kazincbarcikán lesz látható - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
A táncjáték visszaidézi azt az állapotot, amely a terror elleni szabadságharchoz vezetett, megjeleníti a forradalom utáni diktatúra, majd annak felpuhulásának időszakát és a jövőbe mutató optimizmussal, változásokkal érkezik el a mához.
A darab koreográfiájában megjelenik a magyar néptánc, a kortárs színpadi tánc, valamint a különböző korszakokra jellemző műfajok, mint a tangó vagy a rock and roll, ehhez illeszkedik a zene is, amely az adott korok dallamvilágából táplálkozik. A produkciót a színpadi képeket erősítő háttérvetítés teszi teljessé.
A produkcióban közreműködik a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, a Bihari János Táncegyüttes, a Pilisi Kolibri Táncegyesület és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is.
A Mucsi János által rendezett és koreografált egészestés előadásban szerkesztő koreográfusként Juhász Zsolt, valamint Mihályi Gábor működött közre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.