Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Május 18. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

1 év alatt alig emelkedett a panelek ára

1 év alatt alig emelkedett a panelek ára

A Duna House Franchise-hálózatnál összehasonították 2010 első négy és 2011 első négy hónapjának fővárosi panelkeresletét. Azt állapították meg, hogy az árakban alig történt változás, de kissé megfogyatkoztak a vevők.

A tanulmány szerint, ha összehasonlítjuk a két időszakot, elsőre nem venni észre változást, mert a panelek fővárosi átlagárai alig 2 százalékot estek mindössze, 9,34 millióról 9,12 millió forintra, ami négyzetméterben 207-ről 206 ezer Ft-ra történő csökkenést jelent. Az összehasonlítást viszont rendkívül bonyolítja, hogy az idei első 2 hónapra a „kivárás” nyomta rá a bélyegét, hiszen rengetegen várták, hogy a kilakoltatási moratórium feloldásával majd zuhannak az árak.

A két időszak között 20 százalék keresletcsökkenés volt kimutatható. Így tehát január-februárban elsősorban a kihagyhatatlanul olcsó lakások mentek, amely torzítja az átlagárakat. Miután a vevők is belátták, hogy nem lesz olcsó lakásdömping a moratórium után, ismét élénkült a piac egésze. Hogy merre mozdulnak majd az idei árak, azt elsősorban a kormányzati lépések befolyásolják majd.

A számokat tovább elemezve látszik még, hogy továbbra is a 44-45 négyzetméter körüli panelátlag a keresett, a vásárlók több, mint a fele a 40-60 négyzetméter közti lakást vásárolja, a másik fele pedig egyenlő arányban a 20 négyzetméterrel kisebb, vagy nagyobbakat. Nem változott tehát az árkategória sem, a panelt vásárlók ¾ része az 5-10, míg a fennmaradók a 10-15 millió Ft közötti lakást keresik.

Apró átrendeződés a kerületek között volt viszont. A III. és IV. kerületek iránti kereslet egyaránt csökkent, megközelítőleg 5 százalékkal, míg például a VIII. és XIII. kerületeké nőtt. A Duna House Franchise Hálózat szerint a XI. kerület iránt 4 százalékkal kevesebb az érdeklődés, míg a XIX. után épp ennyivel több. 2010-ben a III. és XI. kerület volt a sláger, idén azonban nincs ilyen kiemelkedés, szinte homogén a klasszikus lakótelepek közötti arány.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.