Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 30. 07:00, hétfő | Bulvár

20 év után szilveszteri visszaemlékezés a Szomszédokkal

20 év után szilveszteri visszaemlékezés a Szomszédokkal

1987. május 7. - elindult a Szomszédok című teleregény, amely egészen 1999. december 30-ig része volt több mint 6 millió ember életének, hiszen kéthetente csütörtökönként ennyien ültek le a tévé elé, hogy nyomon követhessék a gazdag

S habár az utolsó epizód óta felnőtt egy teljesen új generáció, a sorozat mégis népszerű maradt az elmúlt években is. Legutóbb két éve ismételte a köztelevízió a Szomszédokat, akkor is nagy sikerrel. Szilveszter este pedig a Life TV-n a főszereplők egy emlékadásban mesélnek, és az is szóba kerül, hogyan folytatódna ennyi év után sorozatbeli életük. Emellett olyan humoros jeleneteket láthatnak a nézők, amelyeket sohasem vetítettek eddig.

A Szomszédok teleregény az első ilyen jellegű magyar sorozat volt. A mintegy 13 év alatt 331 epizód készült el, amelyet az elmúlt 20 évben is rendszeresen ismételtek a televízióban, ma már persze a retró, kicsit megmosolyogtató részeként. De rengeteg internetes mém is foglalkozik a Szomszédokkal, mind a mai napig. A párbeszédek egyszerűek, a mai életvitelünkhöz képest jóval lassabbak voltak, és most igazi retró érzést adnak. A közösségi médiában különböző rajongói oldalak és csoportok működnek napi aktivitással, 60 ezres követőtáborral.

A sorozat népszerűsége az alkotók és a sorozatban szereplő színészek számára is köztudott, ezért erre az évfordulóra egy extra, 332. epizóddal készülnek a rajongóknak, amit Bujtás János készített, aki Horváth Ádám és Bujtor István mellett a sorozat egykori rendezője volt. A 25 perces adásban maguk a színészek - Nemcsák Károly, Ivancsis Ilona, Trokán Péter, Fehér Anna, Frajt Edit és Pásztor Erzsi - beszélnek arról, mit jelentett számukra ez a 13 év, és elmondják azt is, hogyan látnák viszont 20 év után saját karakterüket, min mentek volna keresztül az elmúlt években, ha folytatódna a sorozat. Vajon Vágási Jutka maradt pedagógus, vagy pályát váltott volna? Almáéknak lenne gyerekük? Vágási beletanulhatott a számítástechnika rejtelmeibe, illetve Juli és Mágenheim doktor együtt maradtak volna? Janka a mai napig elviselhetetlen hárpia lenne? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, illetve arra, ők szívesen folytatnák-e. Az emlékadásban mindemellett exkluzív, sosem látott felvételek is előkerülnek, vicces baki- és kabaréjelenetek, amelyek eddig az alkotók polcain porosodtak egy VSH kazettán.


Külföldi mintára készült a sorozat 1987-ben

Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője 1966-ban néhány hónapon keresztül Londonban tanult, a BBC Training Cours hallgatója volt. Czető Bernát László dramaturg szintén Londonban folytatta egy ideig tanulmányait, majd Amerikában is járt, és ő volt az, aki külföldről inspirálódva kitalálta a Szomszédokat, majd Horváth Ádámmal megosztotta ötletét, aki pedig megalkotta ennek a típusú sorozatnak a magyar megfelelőjét - így indult a Szomszédok teleregény.

A sorozat középpontjában egy gazdagréti panelházban élő magyar családok hétköznapjait követhették a nézők. A Mágenheim, a Vágási, a Takács család és Sümeghy úr lakott a gadagréti panelházban. A forgatások nem mesterséges díszletben zajlottak, hanem valóban megvásárolták a Csiki-hegyek utca 1. szám alatt - a sorozatban Lantos utca - található panelház első emeletének három lakását, egy negyedik lakást pedig stúdióként rendeztek be, és a színészek is itt pihenhettek.

„Az előzetes költségszámítások bebizonyították, hogy jóval kevesebbe kerül, ha eredeti helyszíneken forgatunk, mint ha műteremben építenénk fel a lakásokat, üzleteket. Ezért megvásároltuk Gazdagréten egy ház első emeletét, négy lakást, valamint az alagsori raktárakat.
Ezekben a valódi lakásokban élnek a szomszédok. Mindössze kis csalással: a kozmetikai szalon nem igazi, az egyik nagyobb helyiségben rendeztük be. Egyébként a sorozatban látható ABC áruház, gyógyszertár, orvosi rendelő, sőt az iskola is eredeti, gazdagréti házunk közelében található."
- mesélte korábban az Origónak Horváth Ádám.

Így az egyébként eredetileg is a házban lakók szívébe is beférkőzött a sorozat, hiszen a forgatások az ő életük részévé is vált. A sorozat karaktereit az ember könnyen meg tudták érteni, hiszen maguk a sorozatbeli családok is hétköznapi emberek voltak; volt köztük mentőápoló, kereskedő, taxis, tanár és vendéglátós is. A való életben mindegyikünknek vannak ilyen ismerősei, így történhetett meg az, hogy gyakorlatilag mindenki tudott valakivel azonosulni. A sorozat - persze meglehetősen leegyszerűsítve - gyakran azokra az eseményekre reagált, amelyek közvetlenül érintették a hétköznapi embereket. Ilyen volt az adófizetés bevezetése a rendszerváltás előtt, vagy például az üzemanyagárak emelkedése, a technika fejlődése vagy éppen a kapitalizmus megjelenéséből adódó gazdagodás. Emiatt megállás nélkül morgolódtak a szereplők. A hős, megannyi elképzelt kisember, aki mindig elégedetlenkedik, történjen bármi. Nem tetszett neki sem az, hogy adót kell fizetni, sem az, hogy kft.-k alakulnak, sem az, hogy túl sok a párt, sem az, hogy nagy az infláció, vagy hogy megszorítások jönnek, vagy éppen megint kampány van - satöbbi, satöbbi.

A sorozat sikere persze nem abból adódott, a maga idejében sem, hogy a fontos vagy annak tűnő dolgokról miről elmélkedtek a szereplők. Ma meg főleg nem - a legtöbben azért nézik szívesen újra, amiért megnézünk egy retro-képgalériát is mondjuk a nyolcvanas évekből is: arról, hogy milyen szappant használtak az emberek, milyen iskolaköpenyt hordtak a gyerekek vagy milyen bútorok között éltek.


A fél magyar színészi szakma megjelent a sorozatban

A sorozatban több tucat magyar színész fordult meg a 13 év alatt. A Takács család szereplőit Komlós Juci, Zenthe Ferenc, Fehér Anna, a Mágenheim család szereplőit Kulka János, Frajt Edit, Ábel Anita, Csűrös Karola, a Vágási család szereplőit Nemcsák Károly, Ivancsics Ilona formálta meg. De főszereplő volt még Palócz László, Trokán Péter, Máriáss József, Koltai János, valamint Raksányi Gellért. Mellékszereplőként feltűnt többek között Pásztor Erzsi, Székhelyi József, Hámori Ildikó, Liptai Claudia, Barbinek Péter, Schell Judit vagy Németh Kristóf, vagy éppen olyan színészek is, mint Szabó Sándor vagy Sinkó László.

A főszereplők közül Komlós Juci és Zenthe Ferenc, Csűrös Karola, Trokán Péter, Máriáss József, Raksányi Gellért és Koltai János már a sorozat előtt is többszörösen elismert volt a szakmában, a többieknek viszont a Szomszédok hozta meg igazán az országos ismertséget. Nemcsák Károly napjainkban már a budapesti József Attila Színház igazgatója, Ivancsics Ilona saját társulatot hozott létre, és színházi rendezőként is debütált, Kulka János pedig Kossuth-díjas, népszerű színpadi színész lett.


Figyelemfelhívó kisfilmek a Szomszédok szereplőivel idén is

A sorozat mai napig tartó kultusza nem csupán a mémek tekintetében figyelhetőek meg. Idén az Országos Mentőszolgálat is felhasználta a sorozat népszerűségét és ennek mintájára OMSZédok címmel elindítottak a közösségi oldalukon egy figyelemfelhívó akciót.

A kampányfilmekben többek között felhívják a figyelmet a biztonsági öv használatára és a vezetés közbeni telefonálás veszélyeire is. Az OMSZédok címmel indított társadalmi célú teleregény első része után szavazni lehetett arra, kit látnának szívesen a nézők a következő heti epizódban. A szavazást toronymagasan Janka néni - vagyis Pásztor Erzsi - nyerte.

Az extra adás december 31-én, szilveszter este látható 21.30-tól a Life TV-n.

Forrás: origo.hu

Kép: Life TV; Burghardt Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.