Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. November 09. 13:43, csütörtök | Helyi

20 éve boldog Apor Vilmos

20 éve boldog Apor Vilmos

Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának huszadik évfordulójára emlékezünk ma. Győr vértanú püspökét 1997. november 9-én avatta boldoggá II. János Pál pápa.

A jeles nap, az emlékezés alkalmából „Mindenkinek mindene...” címmel kiállítás nyílt a győri Szent László Látogatóközpontban.

A tárlat többek mellett eddig titokban tartott, izgalmas dokumentumokat, jegyzőkönyveket mutat be a püspök halálával és temetésével kapcsolatban.

A kiállítást dr. Veres András győri megyéspüspök nyitotta meg, aki hangsúlyozta: " a boldogok, a szentek nem egyik pillanatról a másikra lesznek, csak az képes egy bizonyos helyzetben, pillanatban hősiesen, kimagaslóan viselkedni, aki másoknak szenteli életét, aki másokkal törődik."

A kiállítás bizonyítja, hogy Apor püspök kisgyermekkorától így élt, felkészült a vértanúságra, amely 1945-ben bekövetkezett. Veres András reméli, hogy a kiállítás látogatói elköteleződést éreznek arra, hogy kövessék Apor püspök életét, „mert az élet értelme, a boldog élet az, ha készek vagyunk másokért élni, másokra figyelni.”

Perger Gyula néprajzkutató, a tárlat egyik készítője kiemelte, hogy a kiállítással érzékelttetik, hogy egy életút eredménye a szentté avatás. Perger Gyula kutatásai során többek között olyan eredeti halottvizsgálati jegyzőkönyvekre talált rá, amelyek a püspök halálakor készültek, a pincében tartózkodó asszonyok vallomásai alapján. Néhány 1945-ből előkerült dokumentum pedig azt bizonyítja, hogy Papp Kálmán, Apor utódja már abban az évben elindította a boldoggá avatási folyamatot, de az is kiderült, hogy az egyházmegye hitközségeinek nagy része egyből szentté kívánta nyilváníttatni Apor püspököt.

A kutató arról is beszélt, hogy Apor testét ideiglenesen a Kármelita templom kriptájába temették, majd a hívek és az egyházmegye papságának adományaiból elkészült a síremlék, a vörös márvány szarkofág, Boldogfai Farkas alkotása. 1948. november 24-re volt kitűzve testének ünnepélyes felhozatala, az ezt megelőző napon azonban a város és a rendőrség írásban megtiltotta a felhozatalt.

Eddig titok volt, néhány hónapja találta meg Perger Gyula az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában azokat a dokumentumokat, amelyek arra adnak magyarázatot, hogy Győrben, hivatalosan miért nem tudtak arról, hogyan és miért akadályozták meg a temetést. Csak 1986. május 23-án lehetett a vértanú püspök testét méltó sírhelyére temetni, ahol ma is látható, akkor is titokban, szűk körben.

A kiállítás 2018. január 7-ig megtekinthető minden nap 10 és 18 óra között.

Forrás: gyorplusz.hu

Fotó: Marcali Gábor

Apor portré: gyor.egyhazmegye.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.