Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Március 13. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

20 millió alatt lesz igénybe vehető az árfolyamgát

20 millió alatt lesz igénybe vehető az árfolyamgát

Az Országgyűlés változtatott a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvénymódosító javaslatán.

Eszerint az árfolyamgát nem a lakás érteke, hanem a hitel felvételkori összege alapján lesz igényelhető, azoknak, akik kevesebb mint 20 millió forint értékben adósodtak el.

Ezen kívül módosították azt is, hogy a közszférában dolgozók egyösszegű, vissza nem térítendő támogatását a devizakölcsön-tartozás előtörlesztéseként kell elszámolni, amire a bankok nem számíthatnak fel előtörlesztési díjat. A parlament lehetővé tette továbbá, hogy a lakáscélú devizahitelek kedvezményes végtörlesztése céljából felvett forinthitelek kiváltására is felhasználható legyen a lakás-előtakarékossági szerződés. A törvénymódosítások végszavazása várhatóan jövő hétfőn lesz.

A PSZÁF adatai szerint majdnem 170 ezer deviza alapú jelzáloghites család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. Az elmúlt öt hónap alatt az érintett devizahitelesek nagyjából 1.354 milliárd forint értékű devizahitelt törlesztettek. A bankok közvetlen végtörlesztési vesztesége több mint 370 milliárd forint volt, amit a bankadóból való leírhatóság 30 százalékkal mérsékel.

Eközben a két világháború közötti időszakot idézi a lakásforgalom. A válság kitörése óta az árak 20 százalékkal estek, és idén is legjobb esetben csak stagnálás várható. Az FHB vezérigazgatója, Harmati László a Gazdasági Rádiónak azt mondta, úgy látja, hogy a lakáspiacot csak egy állami szerepvállalás lendítené ki a jelenlegi helyzetéből.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni