Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2012. Február 27. 14:11, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

200 ezer katona sorakozott fel

200 ezer katona sorakozott fel

Nagyszabású, több mint 200 ezer katonát megmozgató hadgyakorlat kezdődött hétfőn Dél-Koreában, miközben az északi országrész „szent háborúval” fenyegetőzött arra az esetre, ha megsértik határait.

A dél-koreai vezérkar szóvivőjének közlése szerint a március 9-ig tartó manőverekben 200 ezer dél-koreai és 2100 amerikai katona vesz részt. Utána a tervek szerint kombinált tengeri, légi és szárazföldi gyakorlat következik április 30-ig.

Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea új vezetője a vasárnapi jelentések szerint katonai alakulatokat szemlélt meg a határ térségében, ott, ahol 2010-ben az északi tüzérség tüzet nyitott egy déli szigetre, és megölt négy embert, súlyos nemzetközi válságot okozva.

A Key Resolve gyakorlatot évek óta megrendezik, és Dél-Korea hangsúlyozza védelmi jellegét, Észak-Korea viszont agresszívnak, „burkolt hadüzenetnek” tartja. A fokozott feszültség miatt Dél-Korea megerősítette hírszerző és lehallgató szolgálatai tevékenységét. Mozgósították az összes U-2-es és RF-4-es felderítő repülőgépet, és készültségbe helyezték az F15K típusú harci repülőgépeket – jelentette a Yonhap hírügynökség. A hadgyakorlatra ausztrál, brit, dán, kanadai és norvég megfigyelők érkeztek.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.