Városlista
2019. október 13, vasárnap - Kálmán

Hírek

2018. Szeptember 21. 10:21, péntek | Belföld

200 programmal vár a Színházak Éjszakája

200 programmal vár a Színházak Éjszakája

Hetedik alkalommal, 31 színház részvételével rendezik meg Budapest egyik nagyon népszerű kulturális programját, a Színházak Éjszakáját, szombaton.

Egyetlen karszalaggal többek közt nyílt próbákra, közönségtalálkozókra, színházi várossétákra és csak erre a napra összeállított, különleges programokra lehet ellátogatni.

Közel 200 programmal csatlakozott idén az évadnyitó színházi fesztiválhoz, mely Tarlós István főpolgármester fővédnöksége mellett és dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Közönségtalálkozók, nyílt próbák és kulisszajárások mellett többek közt tánctanítással, színházi karaoke-val, versszínházzal, komplett előadásokkal és bizonyos produkciókból kimaradt jelenetekkel, műhelytitkokkal, színházi mesterségek bemutatójával, sőt, vihar előtti csenddel, pizsamapartyval, kritikakritikával, improvizáció-oktatással, színészsimogatóval, színházi rapid randival várják az érdeklődőket. Tavaly nagyon népszerűek voltak a színházi városséták, ezért idén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) valamint a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében eredhetnek például az első pesti színtársulat nyomába az érdeklődők, megismerhetik a Pesti Broadway építészetét, vagy épp az eltűnő és születő budai színházakat. Ha pedig véget ért az utolsó program is, afterpartyra várják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és noÁrral. A rendezvénynek ebben az évben is az a legfőbb célja, hogy igazán közvetlenné tegye a közönség és az alkotók kapcsolatát.

„A leglelkesebb rajongókkal és a színházzal éppen csak ismerkedő érdeklődőkkel történő, valódi találkozások inspirálnak minket arra, hogy a színházi mindennapoktól eltérő körülmények között kuriózumokkal, egyszeri és egyedülálló programokkal lepjük meg közönségünket minden évben. Jó érzés, hogy a budapesti színházi élet színe-java együtt gondolkodik ilyenkor azon, hogyan tegyük különlegessé ezt az éjszakát” – mondta Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője.

Az idei év újdonsága, hogy a nézők jobban megismerhetik az intézmények színházpedagógiai tevékenységét. Mára a legtöbb színház feladatának tekinti, hogy az előadások megtekintésén túl közös gondolkodásra hívja meg a közönséget, akik így részesei lehetnek az alkotófolyamatnak. A csatlakozó színházak közül többen is színesítik műsorukat ezen a napon színházpedagógiai programokkal. Szintén újdonság, hogy idén a GreenGo-val, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével fogott össze a Színházak Éjszakája. Amíg a korábbi években tömegközlekedési eszközök, bicikli és gyalogos útvonalak igénybevételére buzdították a közönséget a szervezők, most 18 órától éjfélig GreenGo transzfereket is biztosítanak a résztvevőknek, akik az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találják majd meg. A karszalaggal rendelkező utasokat a GreenGo sofőrei szállítják majd a kiszemelt színházhoz. A 2018-as Színházak Éjszakája közel 200 programja valamint az OSZMI-val és a KÉK-kel szervezett színháztörténeti séták idén is egyetlen karszalaggal látogathatók. A részletes program az esemény hivatalos oldalán elérhető.

Forrás: origo.hu

Képek: Színházak Éjszakája

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 13. 20:07, vasárnap | Belföld

November közepéig is elhúzódhat a választások végleges eredményének megállapítása

November közepéig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek.

2019. Október 13. 14:04, vasárnap | Belföld

Harminc nemzetközi megfigyelő regisztrált a választásra

Öt nagykövetség és egy szervezet összesen harminc nemzetközi megfigyelője regisztrált az önkormányzati és nemzetségi választásra

2019. Október 13. 11:03, vasárnap | Belföld

Ajándékot kapnak az első választók

Mobiltelefonok hátoldalára ragasztható kitámasztót kapnak a Nemzeti Választási Irodától az első választók.

2019. Október 13. 09:58, vasárnap | Belföld

Tilos lefényképezni a szavazólapot, de szelfi készíthető a fülkében

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése, de a választók készíthetnek magukról szelfit a szavazófülkében.