Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Október 24. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

2011 Liszt Ferencről szól

2011 Liszt Ferencről szól

Hangversenyekkel, zongoraversenyekkel, kiállításokkal, konferenciákkal emlékeznek Liszt Ferencre jövőre, a zeneszerző születésének 200. évfordulóján. A Liszt Év keretében Magyarországon és a világ számos országában mutatják be műve

2011 első félévében, az Európai Unió magyar soros elnökségének idején az összes nyitó és záró koncert, valamint reprezentatív esemény Liszt Ferenchez kapcsolódik - mondta a bicentenáriumról tartott sajtótájékoztatón a Hungarofest Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója pénteken. Rubovszky Rita szerint 16 olyan európai fesztivállal és koncertteremmel működnek együtt, ahol magyar zenekarok és művészek lépnek majd fel jövőre. Így lesznek koncertek Londonban, Madridban, Barcelonában, Brüsszelben, Párizsban, Berlinben és a Vatikánban is. Magyarországon kiemelt programokkal kapcsolódik a Liszt Évhez egyebek mellett a Művészetek Palotája és a Budapesti Tavaszi Fesztivál is.

Jelen pillanatban már 25-30 ezer ember kapcsolódott be aktívan a Liszt Év ünneplésébe Magyarországon, sok iskola és művelődési ház is csatlakozott különböző felhívásaikhoz - jelentette ki a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Rubovszky Rita beszélt arról is: a programok kiválasztásánál törekedtek arra, hogy minél szélesebb körben megismertessék Liszt Ferenc munkásságát. Az ünnepi év tematika szerint öt részre bontható: Liszt, az ünnepelt világsztár, a zongoravirtuóz, a magyar világpolgár, a keresztény gondolkodó, valamint a zenepedagógus.

A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy biztosítsa az évforduló méltó megünneplésének feltételeit - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. Szőcs Géza kiemelte: jövőre lesz Liszt Ferenc születésének kétszázadik, halálának 125. évfordulója, ez pedig - megfogalmazása szerint - különösen indokolttá teszi, hogy megmutassuk itthon és külföldön egyaránt, mit adott az egész világnak Liszt Ferenc.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.