Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Január 01. 09:55, kedd | Külföld
Forrás: MTI

2013 - Százezrek búcsúztatták Nagy-Britanniában a gyémántjubileumi és olimpiai óévet

2013 - Százezrek búcsúztatták Nagy-Britanniában a gyémántjubileumi és olimpiai óévet

Százezrek búcsúztatták Londonban és más brit nagyvárosokban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az óévet, amelynek két legnagyobb eseményéről, a szinte példátlan hazai sikerrel zárult nyári londoni olimpiai játékokról és II. Erzsébet királynő gyémántjubileumáról, vagyis trónra lépésének 60. évfordulójáról is megemlékezett az ünneplő tömeg.

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken az enyhe, esőre hajló időben a látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött.
A 11 ezer rakétát immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.
A 11 perces látványosság egyik központi elemét a tavaly nyári londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták.
A Team GB, vagyis a brit csapat az olimpiai és a paralimpiai játékok globális éremtáblázatán egyaránt a harmadik helyen végzett. Az olimpiai együttes 29 aranyat, 17 ezüstöt és 19 bronzot gyűjtött, a paralimpiai versenyzők 34 aranyat, 43 ezüstöt és ugyancsak 43 bronzot nyertek. A brit versenyzők az olimpián három, a paralimpiai játékokon kilenc új világrekordot állítottak fel.
Brit olimpikonok az 1908-ban rendezett első londoni olimpiai játékok óta nem értek el ennél jobb eredményt.
A királynő hagyományos újévi kitüntetési listáján az idén mindegyik brit aranyérmes olimpiai és paralimpiai versenyző szerepel, és velük együtt a Team GB összesen 78 tagja vehet át az uralkodótól magas elismerést.
Az elbúcsúztatott óév II. Erzsébet gyémántjubileumi éve is volt: az idén 87 esztendős királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. A 60. évforduló tiszteletére szervezett egész éves ünnepségsorozat leglátványosabb mozzanata a Temze londoni szakaszán június elején megrendezett, ezernél több különböző hajóból álló flottafelvonulás volt.
A skót fővárosban, Edinburghban 80 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. A rendezvény immár globális eseménynek számít, amelyre az idén a szervezők szerint hatvannál több országból érkeztek egyéni turisták és csoportok.
A mostani Hogmanay-n öt hatalmas színpadon zajlottak párhuzamos élő koncertek és egyéb előadások, éjfélkor pedig a város fölé magasodó edinburghi várhegyen rendeztek látványos fény- és tűzijátékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik