Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2010. Március 05. 06:18, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

2015-re csaknem 400 ezerre nőhet az informatikai szakemberhiány

2015-re csaknem 400 ezerre nőhet az informatikai szakemberhiány

2015-re mintegy 384 ezer információ- és kommunikációtechnológiai szakértő hiányzik majd a munkaerőpiacról - jósolja az Európa digitális jövője címet viselő felmérés. A BITKOM német szövetségi technológiai szakmai szervezet és a bo

A felmérés szerint az említett négyszázezer új munkahely elsősorban az e-kormányzatok, az e-oktatás és az e-kereskedelem fejlődése hatására jön majd létre, 2015-re pedig jelentős hiány jelentkezik majd az információ- és kommunikációtechnológiai szektorban. Jelentős az informatikai ismeretek szerepe a gazdaság területen is, hiszen arra csupán az összes álláshely tíz százalékában nincs szükség.
2003. óta azonban csökken az informatikai képzést választó fiatalok száma - figyelmeztet a felmérés. Bernhard Rohleder, a BITKOM igazgatója szerint Németország helyzete a legválságosabb, hiszen jelenleg mintegy húszezer informatikai álláshelyet nem tudnak betölteni. Éppen ennek a folyamatnak köszönhető, hogy az IT területen tapasztalható a legalacsonyabb munkanélküliség: más szakmákhoz viszonyítva 40-50 százalékkal alacsonyabb a munka nélkül maradottak aránya. A csökkenő érdeklődés a hannoveri CeBIT, számítástechnikai és távközlési kiállításon is megtapasztalható. A március 2-6. között megtartott esemény standjai között kevesebb fiatal érdeklődik, mint korábban.
A hiány miatt az európai oktatási és szakképzési rendszert teszi felelőssé Antonio Tajani ipari és vállalkozási, Neelie Kroes digitális politikáért és Androulla Vassiliou oktatásért, kultúráért, illetve többnyelvűségért felelős európai biztos.

(Forrás: metropol.hu)

(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 27. 19:57, hétfő | Belföld

Vigyázat! Csalók ígérnek adóvisszatérítést

Újra csalók próbálkoznak adathalászattal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében. Figyelj oda, hogy ne legyél áldozat!

2020. Január 27. 18:17, hétfő | Belföld

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottait

Az Origo munkatársait is díjazták. A legjobb munkákból április 16-án nyílik kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

2020. Január 27. 15:31, hétfő | Belföld

Magyar filmsikerek a rajzfilmes gálán

47. alkalommal adták át az Annie-díjakat, a Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood) idén egy magyar stúdiót is elismert.

2020. Január 27. 15:28, hétfő | Belföld

Átadták az új, digitális látványelemeket a gyulai várban

Mintegy 13 millió forintos forrásból fejlesztették a gyulai várban azt a három új digitális látványelemet, amelyet hivatalosan hétfőn adtak át a publikumnak.