Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Március 05. 06:18, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

2015-re csaknem 400 ezerre nőhet az informatikai szakemberhiány

2015-re csaknem 400 ezerre nőhet az informatikai szakemberhiány

2015-re mintegy 384 ezer információ- és kommunikációtechnológiai szakértő hiányzik majd a munkaerőpiacról - jósolja az Európa digitális jövője címet viselő felmérés. A BITKOM német szövetségi technológiai szakmai szervezet és a bo

A felmérés szerint az említett négyszázezer új munkahely elsősorban az e-kormányzatok, az e-oktatás és az e-kereskedelem fejlődése hatására jön majd létre, 2015-re pedig jelentős hiány jelentkezik majd az információ- és kommunikációtechnológiai szektorban. Jelentős az informatikai ismeretek szerepe a gazdaság területen is, hiszen arra csupán az összes álláshely tíz százalékában nincs szükség.
2003. óta azonban csökken az informatikai képzést választó fiatalok száma - figyelmeztet a felmérés. Bernhard Rohleder, a BITKOM igazgatója szerint Németország helyzete a legválságosabb, hiszen jelenleg mintegy húszezer informatikai álláshelyet nem tudnak betölteni. Éppen ennek a folyamatnak köszönhető, hogy az IT területen tapasztalható a legalacsonyabb munkanélküliség: más szakmákhoz viszonyítva 40-50 százalékkal alacsonyabb a munka nélkül maradottak aránya. A csökkenő érdeklődés a hannoveri CeBIT, számítástechnikai és távközlési kiállításon is megtapasztalható. A március 2-6. között megtartott esemény standjai között kevesebb fiatal érdeklődik, mint korábban.
A hiány miatt az európai oktatási és szakképzési rendszert teszi felelőssé Antonio Tajani ipari és vállalkozási, Neelie Kroes digitális politikáért és Androulla Vassiliou oktatásért, kultúráért, illetve többnyelvűségért felelős európai biztos.

(Forrás: metropol.hu)

(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.