Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Október 03. 17:00, kedd | Helyi

Leier kéz alatt a győri MTESZ- székház

Leier kéz alatt a győri MTESZ- székház

Várhatóan a jövő év harmadik negyedévére újítják fel a MTESZ- székházat Győrben. A 113 éves épületet a Leier-csoport vásárolta meg.

A valaha kamarai székháznak épült ingatlan északi részéből egy darabot már kibontottak a bérlőknek készülő mélygarázs kedvéért, ezt később visszaépítik.

Sok győri bizonyára már megrémül, ha markolót lát egy patinás épület mellett. Megnyugtathatunk mindenkit, hogy nem bontják le a győri Szent István úton álló, jól ismert szobros sarokpalotát, aminek sorsáról kérdeztük az új tulajdonost. A régóta hirdetett MTESZ-székházat tavaly késő ősszel a Leier-csoport vette meg, hogy elsősorban irodaházzá alakítsa.

Mártonné dr. Baj Mária ügyvezető igazgatótól megtudtuk: a Radnóti-iskola tőszomszédságában a leendő mélygarázs alapját készítik most elő, ezért az elmúlt hetekben a Nagy Jenő úti hátsó részből egy 6–7 métert statikai okból elbontottak. A parkolás megoldatlan kérdés volt a régi székháznál, most lesz egy 250 négyzetméteres mélygarázs és egy udvari parkoló összesen 19 hellyel. Ennek kialakítása után következik a teljes felújítás és modernizálás, s a garázslehajtó meg a kapu elkészültével a folyosói részt is visszaépítik. Addig átlátunk a kis utcából a járásbíróságig.

Az ügyvezető igazgató elmondta: a Leier-csoport úgy látja – s ezzel nyilván nincs egyedül –, hogy a győri védettségű székház legfőbb építészeti értéke a köralapú aula, amibe beletartozik a kaprioriai márványból készült lépcső, a kovácsoltvas korlát, a gyönyörű ólomüveg ablak és a kupola is. Ezeket a tulajdonos felújíttatva meghagyja, akárcsak a külső homlokzatot és a hozzá tartozó szobrokat, amelyeknek a restaurálását győri cég fogja elvégezni. A homlokzat színe nem változik – közölte az igazgató.

Épülettörténelem

Az épületben első közgyűlését 1904. november 3-án tartotta a Győri Iparkamara, a kamarák megszüntetésével pedig 1948-ban a MTESZ-nek adta az állam.

Az elmúlt években odabent a TIT Pannon Egyesület csak a földszintet használta a két szintből, vele a 40 fős kistermet, a hat 16 fős helyiséget és az irodákat. A fenti 700 négyzetméter jó ideje üres volt, itt egy 100 és egy 70 fős előadó, egy 60 fős klubhelyiség és egy 25 férőhelyes kisterem várta már az új gazdát. A nagyteremben sokan megfordulhattak, tudják, hogy különösebb esztétikai értéket nem rejt, a Leier cég terve, hogy a csaknem 7 méteres belmagasságú helyiségben a leendő bérlő kétszintes irodát alakíthat ki. Egyelőre egyébként – mint mondta – mindenhol megmarad a jelenlegi beosztás, amíg nem ismerik a későbbi bérlői igényeket.
Összesen 1000 négyzetméternyi bérelhető irodát jelent mindez a három szinten, a tetőtérben pedig – annak megemelése nélkül – egy 130 és egy 150 négyzetméteres, tetőteraszos penthouse lakást alakítanak ki, amikhez külön lift vezet. Az irodák is, a lakások is bérelhetők lesznek.

Mártonné dr. Baj Máriától megtudtuk: várhatóan 2018 harmadik negyedévében végeznek a félmilliárdosra tervezett beruházással.

Forrás, fotók: kisalfold.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.