Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 01. 07:45, péntek | Helyi

Szombaton mutatják be a Figaro házasságát

Szombaton mutatják be a Figaro házasságát

Mozart klasszikusát mutatja be a Győri Nemzeti Színház
szombaton, 18 órai kezdettel a Nagyszínházban. A főpróbán jártam.

Mozart örök klasszikusa, a Figaro házassága című vígoperája Szabó Máté rendezésében Szentendre, Szeged és Debrecen után Győrben kápráztatja el a közönséget fergeteges humorával 2019. február 2. és március 23. között.

Az előadást összesen 16 alkalommal láthatja a közönség a Győri Nemzeti Színházban, magyar nyelven, Vidor Dezső fordításában. Ez alkalommal 25 kiváló énekes váltja egymást a főbb szerepekben.

A könnyed, játékos darab azoknak is kellemes szórakoztatást kínál, akik idegenkednek az opera műfajától, a történet ugyanis rendkívül vidám és fordulatos: Marcellina Figarót szereti, Figaro és Suzanna egymást szeretik, csak hogy a gróf is Suzannát szeretné. A grófné azt szeretné, hogy a gróf őt szeresse, Cherubino minden nőt szeret, de elsősorban a grófnét, míg Barbarina Cherubinót szereti. Bartolo a bosszút, Basilio a botrányt, Antonio pedig az italt.

Wolfgang Amadeus Mozart és Lorenzo Da Ponte első közös műve a vágyak és a meglepetések vígoperája, amely hol ellenállhatatlan humorral, hol szívbemarkoló őszinteséggel mesél rólunk, emberekről. Szabó Máté lendületes rendezése közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz: Almaviva gróf, a vagyonos borász házában minden a feje tetejére áll a két alkalmazott, Figaro és Suzanna esküvőjének napján. „Félelmetes humorral teli kritikája ez a darab a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek.” – nyilatkozta a rendező.

A Győri Nemzeti Színház 2014-ben prózai változatban állította színpadra a Figaro házasságát a Kisfaludy-teremben, 5 évvel később pedig a színház Nagyszínpadán varázsolja el a nagyérdeműt a vígopera. Városunk opera kedvelő közönségének legnagyobb örömére a vígoperában országosan és nemzetközileg ismert operasztárok lépnek színpadra.

A Co-Opera legfontosabb feladata, hogy hazai vidéki operatársulatok együttműködésében operaelőadások szülessenek. Az alkotók és a közreműködő művészek a színházak közös döntése alapján kerülnek kiválasztásra, akárcsak a konkrét opera. Az együttműködő színházak megosztják a költségeket, akárcsak az évadon belüli játszási periódusokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a premiert követően utazik a produkció, városról városra, színházról színházra. Minden színház használja saját lehetőségeit. A díszletet idén is a kiváló győri díszletműhely készítette, a jelmezeket újra a szegediek varrták, és a budapesti próbákat követően az újonnan csatlakozó debreceni Csokonai Színház biztosította a főpróbahéten szükséges próbahelyiségeket. Az egyszerre gazdasági, művészeti és logisztikai jellegű együttműködés az alapvető lényege a Co-Opera projektnek. Az operavilágot is érintő állandó megszorítások, költségcsökkentési elvárások mellet a Co-Opera elkötelezett az alkotó műhelymunka mellett, és a rövid próbaidőszakok helyett az igazi, érdemi felkészülést tartja a minőségi előadások zálogának. Ennek megfelelően idén több mint három hónapnyi próbát szerveztünk a felkészülés biztosításához. Minden operaelőadás igazi ünnep az életünkben, de emellett hiszünk a munkában, a gyakorlásban és a próbákban.
Az operairodalom két legfrenetikusabb komédiáját egy francia színműírónak köszönhetjük: Beaumarchais Figaro-trilógiájának első és második darabját két szenzációs zeneszerző ültette zenés színpadra. A Co-Opera a 2017/18-as évadban Rossini A Sevillai borbély című operáját mutatta be az ország több pontján, óriási sikerrel.

A Figaro-történet folytatódik: Mozart legkiválóbb vígoperáját Szabó Máté lendületes, szellemes rendezésében láthatja a közönség.

Szereposztás:

Gróf Haja Zsolt/Kendi Lajos/Kovács István
Grófné Schnöller Szabina/Rálik Szilvia/Fodor Beatrix
Suzanna Bordás Barbara/Rácz Rita/Keszei Bori
Figaro Kiss András/Pataki Bence/Cseh Antal
Marcellina Lázin Beatrix/ Farkasréti Mária
Cherubino Kálnay Zsófia/Mester Viktória
Bartolo Bátki Fazekas Zoltán/Busa Tamás
Basilio Balczó Péter/Laki Péter/Biri Gergely
Don Curzio Takács Zoltán
Barbarina Németh-Nagy Johanna
Antonio Schwimmer János/Laborfalvi-Soós Béla
Közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara és énekkara.
Rendezőasszisztens: Takács Zoltán
Karigazgató: Balogh Eszter
Korrepetitor: Medveczky Szabolcs
Játékmester: Tóth Erika és Magyar György
Karmester: Medveczky Ádám, Silló István

Díszlettervező: Khell Csörsz
Jelmeztervező: Benedek Mari

Rendező: Szabó Máté
Producer: dr. Vadász Dániel

További információ:
co-opera.hu
info@co-opera.hu
facebook.com/co.opera.operaban.utazunk Jegyek kaphatók: https://www.jegy.hu/program/figaro-hazassaga-92045

Az előadás a Győri Nemzeti Színház és a Co-Opera koprodukciójában valósult meg.

FONTOS!

A 19.00 ÓRAKOR KEZDŐDŐ BÉRLETES OPERAELŐADÁSOK A MŰ HOSSZA MIATT 18.00 ÓRAKOR KEZDŐDNEK.

Az előadás időtartama szünettel együtt körülbelül 3 óra 25 perc.

Forrás: Győri Nemzeti Színház

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.