Városlista
2021. december 2, csütörtök - Melinda

Hírek

2019. Július 16. 12:38, kedd | Helyi

Barokk ceremónia a Radó-szigeten

Barokk ceremónia a Radó-szigeten

27. alkalommal rendezik meg idén a Barokk Esküvőt Győrben,
augusztus 9 - 11-ig. A sajtótájékoztatót szerdán tartották a Zichy-palotában.

A Barokk Esküvő minden évben egy kiválasztott igazi jegyespár valódi esküvője, korabeli ceremóniával. Egyedülálló attrakcióként ismét felépül a barokk kert a Széchenyi téren, melynek közepén egy filagória áll.

A jelenlevőket Dr. Somogyi Tivadar Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte és a barokk korszak városunkra jellemző szerepét elemezte, a programokat Tóthné dr. Kardos Krisztina a Győri Művészeti és Fesztivál Központ igazgatónője ismertette, majd Keglovich Ferencné Zita- a Barokk Eskövő megálmodója mondott néhány gondolatot.

Szombaton és vasárnap reggeltől estig kézműves vásár, gyerekprogramok, a korabeli művészetet, kultúrtörténetet felidéző koncertek, crossart programok, színházi előadások szórakoztatják a közönséget, felváltva a hangulatos barokk kertben, az Apátúr- ház előtt felépített kis színpadon, sőt ebben az évben a Baross út- Kazinczy utca kereszteződésében kialakított Barokk Kávétéren is. Itt a kávé, a sós és az édes kürtöskalács és hideg üdítők mellett élvezheti a közönség a vásári komédiákat, koncerteket, diafilm színházat és bábjátékautomatákat, vagy épp a kirakodóvásár hangulatát.

Az idei újdonságok között egy gasztroshow is helyet kap: A Győr+ Konyhájának szerzője, Szarka Zsófi a korabeli lakomák egyik legkedveltebb ételét, a patét, azaz a pástétomot készíti el a közönség előtt. Az előadást meglepetés vendégek is színesítik fűszeres történelmi anekdotákkal, illetve mesélnek az akkor és most is egészséges alapanyagokról és a borról ugyancsak. A műsor pedig nem csupán a szemet, hanem a gyomrot is megörvendezteti, hiszen a barokk fogást a közönség is megkóstolhatja.

A városunkba látogató turisták és a győriek kedvére is lesznek ingyenes tematikus városnéző séták, részvételi díjas Naplemente-túra- hajós városnézés a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok csapatának együttműködésével. Ez utóbbi előzetes regisztrációhoz kötött, itt fogadják a jelentkezéseket: https://www.gyeregyorbe.hu/varosnezo-setaink/aktualis-programunk/hajos-varosnezesek

Több barokk felvonulás színeíti a programot, a pénteki a Barokk Szerenádra toborozza a vendégeket, a vasárnap délutáni a Barokk Ügyességi Tornát népszerűsíti, sok-sok statiszta lelkes részvételével.

A Dunakapu téren mindhárom este hőlégballonos függeszkedés zajlik annak emlékére, hogy Győrben a barokk korban valósult meg először felszállás. Az innen induló szombati díszes felvonulás végigvonul a belváros utcáin, a fő esemény, a Barokk Esküvő ceremóniájának helyszíne pedig a Radó-sziget lesz. Az ott felállított színpadon kerül bemutatásra pénteken A sevillai borbély című opera, valamint ez lesz a helyszíne a Bachtól Django-ig című produkciónak is vasárnap este, mely a Talamba Ütőegyüttes és a Swing á la Django közös előadása.

Külön öröm, hogy az idei programban nemcsak az esküvői ceremóniában működnek közre győri művészek, hanem számos produkcióban találkozhatunk a Győri Nemzeti Színház színművészeivel, új felállásban, új szerepekben.

A gyerekek számára is számos izgalmas meglepetést tartogat a rendezvény, a Csupa- Csoda Vándorjátszótér új játékokkal érkezik, felépül a sokpróba játék várfallal és izgalmas próbatételekkel és természetesen a kutatós-keresős játékok sora is folytatódik.

A rendezvény csúcspontja Szőke Hajnalka és Krausz Attila barokk köntösbe öltöztetett esküvője lesz, melyen a Radó-szigeten velük ünnepel a város apraja-nagyja.

A Barokk Esküvő már számos rangos elismerést tudhat magáénak.

- A Nyugat- Dunántúli Turisztikai Régió kimelt kultúrális és örökségturisztikai rendezvénye

- A Magyar Fesztivál Szövetség 2017-ben Minősített Fesztiválnak értékelte

- 2017-ben a Győr- Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek, azaz a " megyerikumok" közé válaztotta

- 2018-ban elnyerte a Városmarketing gyémánt díjat

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Címkék: Barokk Esküvő, győr

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 13:23, szerda | Helyi

Június 30-ig biztosan nem emelkednek a parkolási díjak Győrben

A parkolási díjak alakulásáról kedden esett szó a győri közgyűlésen.

2021. December 01. 13:19, szerda | Helyi

A kutya nem karácsonyi ajándék!

Évről-évre fontos hangsúlyozni, hogy karácsony közeledtével megugrik az élő állatot ajándékozók száma.

2021. December 01. 13:17, szerda | Helyi

Nyolc percenként kelt el egy könyv a győri szerzők standján

Meronka Péter ezúttal Hessling Hegyi Erikával beszélgetett

2021. December 01. 13:12, szerda | Helyi

Elkezdődött a rekordkísérlet

Guinness Rekord kísérletbe kezdtek a győri evezősök.