Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. Január 23. 15:26, csütörtök | Belföld

2020 önkéntes jelentkezését várják Európa legnagyobb passiójátékához

2020 önkéntes jelentkezését várják Európa legnagyobb passiójátékához

2020 önkéntest várnak a szervezők Európa legnagyobb passiójátékának előadásához, 2020. április 4-ére az Arénába.

Passió 2020 címmel 2020. április 4-én adják elő Európa legnagyobb passiójátékát a Papp László Budapest Sportarénában. Az európai keresztény közösségi kultúra egyik alapköve volt a minden településen húsvétkor előadott passiójáték. Olyannyira, hogy a mai európai színjátszás is ebből nőtte ki magát. 1945-ig szinte minden magyar templomi közösségnek önálló színjátszó társulata volt, amely előadta a passiót, azonban a rendszerváltás után csak néhány helyen éledt újjá ez a fontos hagyomány.

A közösségek újjáépítésének alapkövei lehetnek az egy-egy település lakosságát megmozgató közösségi színjátékok, történelmi felvonulások, passiójátékok. 2020-ban ezek között lehet kiemelkedő a budapesti Papp László Sportarénában 2020 önkéntes részvételével előadott Passió 2020, ami Európa legnagyobb passiójátékává válhat. Az Aréna küzdőtere színpadtérré alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit 2020 jelmezes közreműködő segítségével adják elő egy 70 perces passiójátékban.

A passiójáték a ferences szerzetesek passiójátszási hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói Passiót is. Ezek a passiójátékok mindig a kor emberének tekintetén keresztül látják a 2000 évvel ezelőtti történetet.

A Passió 2020 hőse Jézus mellett egy mai huszonéves, pályakezdő fiatalember, aki saját kételyein, útkeresésén keresztül szemléli Jézus szenvedéstörténetét, és jut el általa saját útjának megtalálásához. A történetet egyébként az elmúlt két évben Pasaréten már bemutatták. Fontos tudni, hogy az önkéntesek toborzásánál sincs kritérium, mindenkit szeretettel várnak, aki szívesen részt venne a produkcióban. A szervezők örömmel fogadják, ha a jelentkező férfiak szakáll növesztését is vállalják. Szereplőket várnak római katonáknak, római előkelőknek, jeruzsálemi asszonyoknak, férfiaknak, ifjaknak. Minden szereplőre három jelmezes próba vár és 2 előadás április 4-én, virágvasárnap előtti szombaton, 15:00 és 19:00 órakor a Papp László Budapest Sportarénában.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni