Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

2030-ig biztosított a nyugdíjak reálértéke

2030-ig biztosított a nyugdíjak reálértéke

A nyugdíjbiztosítási rendszer átalakítása elektronikusan hozzáférhető és ügyfélbarát nyilvántartást fog eredményezni. A szolgálati idő megállapítása helyett 10 éven belül lezajló adategyeztetési eljárás idén elkezdődik, 2014-ig lezárul a 1959-ig születettek adategyeztetése. A nyugdíj reálértéke biztosított 2030-ig, nyugtatja meg a Rádió Orient hallgatóit Nagy Ferenc a Békés megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság vezetője.

„A nyugdíjalapból ma már csak nyugdíjellátást, illetve nyugdíjszerű ellátást kell finanszírozni” - közölte Nagy Ferenc, a Békés Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság vezetője. A jogszabályalkotás és a gyakorlat egyaránt abba az irányba halad, hogy a nyugdíj reálértékének megőrzése, az ellátások fenntarthatósága biztosított legyen.

Ennek érdekében a nyugdíjkorhatár felemelését követően a nyugdíj-biztosítási rendszer átalakítása változást hozott a szolgálati idő és korhatár előtti ellátások tekintetében is. Jelenleg nincs egységes nyugdíjkorhatár, az 1952. január 1-je és 1957. december 31-e között születetteknek lépcsőzetesen növekszik. Az 1951 után születetteknek minden eltelt évvel a korábbi 62 évről egy félévet emelkedik, és az 1958-as korcsoporttól kezdve 65 év az új nyugdíjkorhatár.

Az előrehozott öregségi nyugdíjak megszüntetésével bevezetett korhatár előtti ellátások már jóval szűkebb réteget érintenek, bizonyos szakmák, például fegyveres testületek tagjai esetében megfelelő korkedvezményi jogosultsággal lehetséges ezeket igénybe venni. Az ellátás összege nem csökkent a korábbi rendszerről való áttérés miatt, semmilyen hátrányt nem okoz az érintetteknek.

„Békés megyében felülreprezentált a nyugdíjasok száma, az országos átlaghoz képest néhány tized százalékkal” - állapította meg az igazgató, 360 ezer lakosból mintegy 97ezer fő nyugdíjas. A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság az esetek 90 százalékában öregségi nyugdíjak iránti kérelmekkel foglalkozik, de a korhatár előtti ellátás mellett a rokkantsági és baleseti járadékok, valamint az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás is a kezelési körébe tartozik. A baleseti járadék kiszámításához az addig szerzett szolgálati időt veszik alapul, arányos számítás szerint.

Magyarország nyugdíj-finanszírozása a felosztó-kirovó elv szerint működik, tehát a nyugdíj-biztosítási célból vállalkozásoktól és magánszemélyektől beszedett bevételeket osztja fel a jogosultak között, s ha az elégtelen, az állam kipótolja. Törvényes garanciák teszik lehetővé a nyugdíjemelést, ha azt az infláció indokolja, a KSH számítja ki annak mértékét. „Ez a rendszer 2030-ig biztosítja a nyugdíjak reálértékének megőrzését az inflációval együtt”- jelentette ki Nagy Ferenc.

A nyugdíj mértékét a szolgálati idő és a kereset határozza meg. Minimum 20 év szolgálati idő után lehet valaki nyugdíjra jogosult, kivételes esetben 15 év is elegendő. Az 1988. január 1-je után megszerzett nettó jövedelmek alapján összegzett és átlagolt keresetet a szolgálati idő mértékével arányosan veszik figyelembe a nyugdíj számításakor. A szolgálati időbe beleszámítandóak az 1998-ig folytatott felsőfokú tanulmányok, a katonai szolgálat illetve a GYED és GYES folyósításának ideje is. A járulékok befizetését ellenőrzik, fontos hogy rendelkezzünk a szükséges munkáltatói igazolásokkal-hangsúlyozta az igazgató.

Szolgálati idő számítása 2013. január 1-je óta nem kérhető, helyébe az adategyeztetési eljárás lép. Az eljárás kezdeményezhető kérelemre is, elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a https://magyarorszag.hu, illetve a http://www.onyf.hu honlapokon. Az elkövetkező 10 évben hivatalból kezdeményezve lezajlik az adategyeztetés, minden jogviszonyt szerzett személyre sor fog kerülni, első körben 2014-ig az 1955 és 1959 között születettekre. A nyilvántartott adatokról kimutatást kap a kérelmező és a hiányzó kereseti, szolgálati, kedvezményre jogosító adatok pótlására, dokumentumok beszerzésére az ügyfelek számára 90 nap áll rendelkezésre.

A kiegészítést követően határozattal zárul a folyamat. Ezután évente egy kimutatással bővül a nyilvántartás, ami a későbbiekben elektronikusan is lekérdezhető lesz az. „Az újszerű eljárásnak köszönhetően egy nagyon ügyfélbarát rendszer alakul ki” - állapította meg a Békés megyei hivatal igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk