Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. December 04. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

20 másodpercnyi csodában volt része a győri rakétaezred hét katonájának

20 másodpercnyi csodában volt része a győri rakétaezred hét katonájának

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred logisztikai zászlóalj, rakéta-előkészítő szakaszának hét katonája kapott meghívást a HM Arzenal Zrt. telephelyére Nyírtelekre, hogy megtekintsék egy KUB légvédelmi rakéta szilárd hajtómű to

A vasállványra rögzített hajtóművet egy betontömb elé tették, amelyre elhelyezett tolóerőmérő elektromos kábeleken keresztül küldte az adatokat az indítószoba számítógépére, ami rögzítette a mérés eredményét. A felhívás („Figyelem, indítás következik!") után 50 méteres körzetben lezárták a területet, majd a végrehajtó állomány befejezte az elektromos csatlakoztatást. Ezt követően megkezdődött a visszaszámlálás...3...2...1...0... Megtörtént a gyújtás, hatalmas hangrobbanás után égni kezdett a hajtómű, ami egy 10-12 méteres lángcsóvát eredményezett. A starthajtómű égésekor fehér színű lángok csaptak fel, majd kiégés után beindult a menethajtómű égése is, amely narancssárga fényjelenséggel párosult. A hajtóműtest még pár percig pirosan izzott, aztán elvesztette fényét, de így sem lehetett hozzáérni még 60 percig.

A fantasztikus jelenség után a győri katonák bepillanthattak az indítószobába, megnézték a műszereket, amivel a gyújtást végrehajtották, illetve számukra is kiderült, milyen eredménnyel is zárult a teszt. A szúrópróbaszerűen kiválasztott hajtómű 11 tonna tolóerőt teljesített, ami teljesen megfelelt a szakemberek várakozásának. Az Arrabona rakétaszerelői elmondták, hogy hatalmas élménnyel gazdagodtak, korábban egyikőjük sem volt részese ilyen eseménynek. 10 órát utaztak 20 másodpercért, de minden pillanata megérte!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.