Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Szeptember 21. 14:02, péntek | Belföld

227 éve született a "Legnagyobb magyar" - Megemlékezés

227 éve született a

1791. szeptember 21-én született gróf Széchenyi István, a reformkori politikai küzdelmek egyik vezéralakja, aki a gazdaság és a közlekedés mellett Magyarország köz- és sportéletének szervezésében is halhatatlan érdemeket szerzett.

A politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési miniszterét, grófot Kossuth Lajos egykoron a „legnagyobb” magyarnak” nevezte, mi pedig máig is így tartjuk őt számon, hisz talán nincs még egy ember, aki ekkora féltéssel viseltetett volna a nemzet iránt.

A „legnagyobb magyar” Bécsben, a Széchenyi-család palotájában látta meg a napvilágot, édesapja Széchényi Ferenc gróf, a Nemzeti Múzeum későbbi alapítója, édesanyja pedig a szintén előkelő családból származó Festetics Julianna grófnő volt. Széchenyi gyermekkorát a császárvárosban, illetve Nagycenken töltötte, miközben igazi arisztokratához méltó nevelést kapott.

17 esztendős volt, amikor apja akaratára katona lett, más forrás szerint 18 évesen, katonai pályája megkezdésekor hagyta abba a rendszeres tanulást. I. Ferenc 1808-ban országgyűlést hívott össze Pozsonyban, mely – az 1809-re tervezett Napóleon elleni háborúhoz – 25 000 újonc megajánlása mellett nemesi felkelést is hirdetett. A családfő ekkor úgy döntött, hogy mindhárom fiát a harcmezőre küldi, így az ifjú gróf részt vett az 1809. évi győri ütközetben, és a vereség dacára számos jeles haditett fűződött nevéhez.

A Lánchíd építésére vonatkozó szerződést 1839-ben kötötte meg az országos bizottság, aminek Széchenyi volt a legtevékenyebb tagja.

Forrás: Barabás Miklós: A Lánchíd alapkőletétele (1864)

„Nincs nagyobb bűn, mint másokat vezetni, másoknak parancsolni, másokon uralkodni akarni – ahhoz való tulajdon és talentum nélkül.”
(gróf Széchenyi István)

Halála:

Félelemből egy végzetes pillanatban 1860. április 7–8. éjszakáján, vitatott körülmények között, önmaga ellen fordította fegyverét a Döblingbe vezetető úton. Bal tenyerét vízszintesen a szemöldökéhez szorítva fölülről megtámasztva a pisztolycsövet, a fegyvert a jobb kezével sütötte el.

A Lánchíd építésére vonatkozó szerződést az országos bizottság, aminek Széchenyi volt a legtevékenyebb tagja, 1839-ben kötötte meg.

Számos intézmény, köztéri alkotás őrzi Széchenyi István nevét.

Összeállította: Csobay Dániel

Forrás: rubicon.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.